13. jun 2023 11:08

NVO "Atina" dobitnik CEB nagrade za 2023. godinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

NVO "Atina" dobitnik CEB nagrade za 2023. godinu

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

ATINA  - NVO "Atina" iz Srbije, sa preduzetničkom inicijativom "Bagel Bejgl", čiji se profit koristi za finansiranje programa podrške žrtvama trgovine ljudima, dobitnica je CEB nagrade za 2023. godinu, nagrade Razvojne banke Saveta Evrope, saopšteno je na ceremoniji dodele nagrade.

"Ovaj Atinin poduhvat nudi ženama koje su preživele rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima mogućnost da vode ekonomski nezavisan život i povrate svoje zasluženo mesto u društvu. Možemo samo pohvaliti i podržati ovu izvanrednu inicijativu", rekla je Marja Ruotanen, generalna direktorka za demokratiju i ljudsko dostojanstvo Saveta Evrope i predsednica žirija, na ceremoniji održanoj 8. juna u Grčkoj, u Atini.

Ova nagrada se dodeljuje za izuzetne doprinose socijalnoj koheziji, odnosno, projektima koji prepoznaju i adresiraju različite društvene probleme i doprinose njihovom rešavanju na inovativan i efektivan način.

U ime Atine i "Bagel Bejgla", nagradu je primila direktorka Marijana Savić.

Pored "Bagel Bejgla", drugo i treće mesto osvojili su "Humananova" (Hrvatska), koja zapošljava osobe sa invaliditetom i druge društveno isključivane osobe koje od odbačenih tekstilnih proizvoda izrađuju nove predmete, kao i "L’Outil en Main" (Francuska), koja mlade upoznaje sa zanatima kroz intergeneracijske radionice.