19. jun 2023 14:29

Kampanja "Imaš pravo": Održane obuke sistema besplatne pravne pomoći u Nišu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kampanja "Imaš pravo": Održane obuke sistema besplatne pravne pomoći u Nišu

Foto: PROMO

NIŠ - U Nišu su danas održane obuke za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći, a predstavnici Ministarstva pravde i multi-donatorskog projekta Podrška jačanju vladavine prava Srbiji, koji impelemebtira GIZ, najavili su početak nacionalne kampanje "Imaš pravo!“ čiji je cilj podizanje svesti javnosti o postojanju besplatne pravne pomoći i mogućnostima koje im pruža.

Savetnica u Ministarstvu pravde Radmila Božović istakla je značaj terenskih obuka i podrške projekta u realizaciji aktivnosti i navela je da se građani najčešće obraćaju za besplatnu pravnu pomoć u slučajevima porodičnih sporova, tj. u slučajevima nasilja u porodici i u imovinskim sporovima.

"Ona je navela da se veliki broj slučajeva okonča pružanjem podrške i saveta, ali i da u značajnom broju slučajeva predmet podrške bude zastupanje pred sudom. Cilj terenskih obuka, koje se sprovode u deset jedinica lokalne samouprave širom Srbije je da doprinesu unapređenju sistema besplatne pravne pomoći i mogućnosti svakog građanina i građanke, pogotovu iz najugroženijih društvenih grupa, da ostvare svoje prava na pristup pravdi i pravnoj zaštiti", navodi se u saopštenju organizacije "EU za tebe".

Savetnik za komunikacije GIZ-a Nikola Ružičić predstavio je kampanju za podizanje svesti šire javnosti o mehanizmu besplatne pravne pomoći pod sloganom "Imaš pravo!“, a koja će u partnerstvu sa Ministarstvom pravde i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave biti realizovana u dužem vremenskom periodu sa fokusom na jedinice lokalne samouprave u kojima je zakonski moguće ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć.

Kako se navodi u saopštenju, u Nišu su održane dve obuke Unapređenje postupka o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći i Unapređenje planiranja i budžetiranja finansijskih sredstava za besplatnu pravnu pomoć.

Kampanja "Imaš pravo!“ i obuke su podržane od strane Ministarstva pravde i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije, a sprovodi ih multi-donatorski projekat Podrška jačanju vladavine prava u Srbiji.

Projekat finansiraju EU i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) uz podršku predstavnika Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom.