19. jun 2023 15:45

Deca i mladi sa poteškoćama u razvoju sa KiM stigli danas u Bijeljinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Deca i mladi sa poteškoćama u razvoju sa KiM stigli danas u Bijeljinu

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BANJALUKA - Predstavnici Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske dočekali su danas u Bijeljini 40-oro dece i mladih sa poteškoćama u razvoju, štićenika Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" i njihove roditelje iz Kosovske Mitrovice.

Oni u Republici Srpskoj borave u okviru Projekta "Spojimo decu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske", koji je ove godine realizovan po 11. put.

Deca sa Kosova i Metohije nisu krila radost što su u Republici Srpskoj. Neki od njih su već boravili ovde i nose dragocjene uspomene.

Srdačnost i gostoprimstvo naroda u Republici Srpskoj nema cenu, kažu i roditelji dece sa Kosova i Metohije koji će narednih sedam dana boraviti u Republici Srpskoj, prenosi RTRS.

Centar "Podrži me - 9.januar" u Kosovskoj Mitrovici, koji je izgrađen zahvaljujući pomoći Vlade i naroda Republike Srpske, ima 189 štićenika.

Teško je biti roditelj detetu tipičnog razvoja ,ali mnogo teže roditelj detetu sa posebnim potrebama, ističe predsednica Udruženja "Podrži me", Ivana Rakić.

"Došli smo zato što osećamo da nam je ovde nekako mesto. Možda da odmorimo od svega, da izvedemo decu da makar na trenutak zaborave sve one sirene. Pucnjave, ta oklopna vozila, sve to što plaši našu decu. Srpska je nekako najbliža nama i mi je doživljavamo definitivno kao Kosovo I Metohiju. Mi smo možda svi preživeli neke teške trenutke i možda se i najbolje razumemo, zato smo spremni jedni drugima da pomognemo", istakla je Rakić.

U okviru ovog projekta idućeg vikenda u Bijeljinu i Višegrad dolazi oko 800 učenika iz 40 osnovnih škola sa Kosova i Metohije. Za mališane koji će boraviti u 19 gradova i opština Republike Srpske biće pripremljeni brojni sadržaji.

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu I Metohiji Milorad Arlov najavio je da će 22. juna biti održan veliki humanitarni koncert u Banjaluci, baš za pomoć ovoj deci, za pomoć opremanju centra i pomoć njihovom životu na Kosovu i Metohiji.

Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji pokrenuo je i humanitarnu akciju u Beču - svaki Srbin jedan evro mesečno. Prikupljena sredstva biće usmerena za pomoć Srbima na Kosmetu.