21. jun 2023 16:30

Ministar Edin Đerlek: U selu Pertatu kod Lebana biće renoviran kulturni centar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Edin Đerlek: U selu Pertatu kod Lebana biće renoviran kulturni centar

Foto: TANJUG/MILOŠ PERIĆ

LEBANE - Ministar bez portfelja zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek i predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju projekata dogradnje i rekonstrukcije Omladinskog kulturnog centra u selu Pertatu.

Đerlek je ocenio da je Kabinet za ravnomerni regionalni razvoj odlučio da većinski, sa ukupno 6,6 miliona dinara, finansira rekonstrukciju i dogradnju objekta mesne zajednice i njegovu prenamenu u omladinski kulturni centar u Pertatu, drugom po veličini selu u opštini Lebane, kojem gravitira deset okolnih sela sa oko 2.500 mladih ljudi, navodi se u saopstenju.

„Obrazovanje, kultura i mladi predstavljaju ključne faktore regionalnog razvoja i zbog toga je za nas ovaj projekat od i jedinstven izuzetnog značaja za koji verujemo da će nadalje biti model za ostala seoska područja u Srbije“, istakao je Đerlek.

On je dodao da Vlada Srbije, pored rekordne izgradnje infrastrukture u ovaj region i širom Srbije pokazuje izuzetan senzibilitet za ulaganja u unapređenje kulturnog i socijalnog ambijenta za mlade ljude.

Kako je objasnio, projekat će imati uticaj na smanjenje odlaska mladih ljudi iz 11 sela ravničarskog dela opštine, dostupnost i raznovrsnost kulturnih, zabavnih, sportskih i društvenih sadržaja i sveukupno podizanje nivoa socijalnog života mladih.

Predsednik opštine Lebane zahvalio je Đerleku na velikom interesu koji pokazuje za razvoj opština i okruga, dodajući da nikada u istoriji nisu bila veća ulaganja u jug Srbije.

Ocenjujući da je infrastruktura i otvaranje novih radnih mesta od izuzetnog značaja za ekonomski napredak, ministar je dodao da će akcenat u budućnosti biti i na projektima koji imaju za cilj smanjivanje migracije u velike urbanističke centre.