21. jun 2023 16:44

Obeleženo 20 godina rada institucije ombudsmana u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeleženo 20 godina rada institucije ombudsmana u Srbiji

Foto: TANJUG/MDULS

BAČKA TOPOLA - Institucija lokalnog ombudsmana je danas široko rasprostranjena u Srbiji i što je najbitnije, zadržala je svoju osnovnu funkciju, zaštitu ljudskih prava, izjavio je Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Đorđe Dabić.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, na Međunarodnoj konferenciji "Značaj i uloga ombudsmana u unapređenju ljudskih prava i razvoju demokratije" posvećenoj obeležavanju 20 godina rada institucije ombudsmana u Srbiji, kazao da je Bačka Topola prva lokalna samouprava koja je uspostavila instituciju lokalnog ombudsmana.

"Lokalni ombudsmani su osnovani radi ukazivanja i otklanjanja eventualnih nepravilnosti i nezakonitosti organa uprave i javnih službi u slučajevima povrede propisa i opštih akata tih organa, čime se iz godine u godinu jača pravna zaštita naših građana", kazao je Dabić.

Kao najznačajniji principi delovanja ombudsmana u pogledu zaštite osnovnih ljudskih prava svakog pojedinca, a pre svega prava deteta, prema njegovim rečima, ističu se nepristrasnost i nezavisnost.

Dabić je naveo i da se upravo zahvaljujući ovoj nezavisnoj i samostalnoj instituciji, efikasnije ostvaruju ljudska i manjinska prava i na lokalnom nivou, što je od izuzetnog značaja za svako demokratsko društvo.

On je podsetio i da zakon predviđa da dve ili više jedinica lokalne samouprave mogu doneti odluku o ustanovljavanju zajedničkog lokalnog ombudsmana, čime se povećava zaštita i unapređuju ljudska i manjinska prava i osnovne slobode, a istovremeno se uspostavlja delotvornija međusobna saradnja i podrška lokalnih zaštitnika građana.

U saopštenju je navedeno i da konferenciju, koja se održava uz podršku OEBS Misija za Srbiju i opštine Bačka Topola, otvorio predsednik opštine Adrian Satmari.