7. avgust 2023 16:54

Uprava saobraćajne policije: Usporite vožnju, brzina vam neće uštedeti vreme

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uprava saobraćajne policije: Usporite vožnju, brzina vam neće uštedeti vreme

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Potpukovnik Uprave saobraćajne policije Dejan Stević, povodom početka akcije pojačane kontrole saobraćaja, apelovao je na vozače da prilagode brzinu i voze sporije i pažljivije.

 

"Imamo i svojevrstan slogan - 'Brzina vam neće uštedeti vreme, već će vam ostaviti manje vremena da reagujete'. Izbegavajte veliku brzinu u nepovoljnim vremenskim uslovima, da ne biste u opasnost doveli sebe ili nekog drugog", rekao je Stević za Tanjug.

Akcija pojačane kontrole saobraćajne policije trajaće od danas do 14. avgusta.

U tom periodu se očekuje veći intenzitet saobraćaja, naročito tranzitnog.

Stević je najavio da će Saobraćajna policija kompletnim ljudstvom i tehnikom biti na terenu.

On je istakao da policija koristi dobro razvijen sistem za merenje prosečne brzine na koridorima, koji funkcioniše sjajno već neko vreme i koji se stalno unapređuje.

Pored toga, kako kaže, policija koristi i takozvane "dual" radare, koji mogu da snimaju pet različitih saobraćajnih traka.

"Najvažnija je prevencija. Ako sprečimo samo jednu nesreću, bićemo zadovoljniji nego da smo napisali 10.000 prekršaja", rekao je Stević.

 

Prema njegovim rečima, u odnosu na isti period prošle godine, sada je 1.500 manje povređenih i 48 manje poginulih u saobraćajnim nezgodama.

Cilj je, kako kaže, da poginulih uopšte ne bude.

Osim u našoj zemlji, akcija kontrole saobraćaja sprovodiće se istovremeno i u 30 evropskih država, članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).