18. avgust 2023 21:59

Profesor Zoran Nikolić: Beogradski univerzitet je najbolji u regionu, držaćemo novu poziciju na Šangajskoj listi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesor Zoran Nikolić: Beogradski univerzitet je najbolji u regionu, držaćemo novu poziciju na Šangajskoj listi

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Profesor Fizičkog fakulteta Zoran Nikolić izjavio je večeras da veruje da će Beogradski univerizitet i u naredne dve godine imati pozicije na Šangajskoj listi blizu 500. mesta i da će imati bar jednog istraživača među najcitiranijom elitom od 6.000 ljudi.

"Doprinos jednog čoveka, može da povuče univerzitet za 70 mesta", rekao je Nikolić za Tanjug i dodao da je pozicija na Šangajskoj listi, na kojoj je BU ove godne zauzeo 393 mesto, a koja je bolja za 38 mesta, ostvarena zahvaljujući Draganu Pamučaru koji je zajedno sa profesorom Petrom Seferovićem ušao u 6.000 najcitiranijih istraživača.

"Profesor Petar Seferović je bio i prošle godine među najcitiranijim, a ove i Dragan Pamučar, oficir koji je prešao iz Vojne akademije na FON. Oni su najzaslužniji za ekstra dobre korake BU. Bez njih naša bi pozicija bila oko 530 i 550 mesta", rekao je Nikolić koji je govorio o napredovanju Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi i tome šta je doprinelo boljoj poziciji.

Sada smo na 393 mestu, bolji smo u odnosu na prošlu godinu zato što su nam dva istraživača ušla u kategoriju najcitranijih, a svakome od njih se dodeljuju određeni poeni koji se koriste u kriterijumima za rangiranje univerziteta.

Govoreći o kriterijumima kaže da BU poene ne može da dobije na alumni jer Srbija nema alumni, ni na Nobelovu nagradu i Fildsovu medalju jer nema ni zaposlene koji su ih dobili.

"Ali imamo od nula do dva istraživača među elitom od 6.000 ljudi koji su najcitiraniji", rekao je Nikolić i izrazio očekivanje da će BU i naredne dve godine imati jednog najcitiranijeg istraživača.

Naglasio je da je na Šangajskoj listi ispred BU samo jedan ruski univerzitet - Lomonosov, samo po jedan čeških, grčki, argentinski, dva brazilska, jedan meksički, dva južnoafrička i jedan egipatski, a da su sve ostalo anglosaksonski svet, Kina i probitačni istok.

"Najjači smo u regionu", rekao je Nikolić. Pokazali smo da smo dobri. da imamo lokalnu izvrsnosti, bez obzira što imamo ograničene resurse i što broj studenata ne može da pređe određeni broj, rekao je porofesori i izrazio uverenje da će BU u nardedne dve godine sigurno imati tu poziciju i držati se blizu liste 500.

Teško je da BU može da se vrati u prvih 300, rekao je on i podsetio da je na listi hiljade univerziteta, a da je među 1.000 na Šangajskoj listi koja se objavljuje 200 kineskih, nešto više od 180 američkih, 60 britanskih univerziteta.

Za BU je, prema njegovim rečima, zanimljivo to što imamo kadar koji smo sami odškolovali i dodao da u budućnosti očekuje da će se univerzitet otvoriti, i da će se zapošljavati stranci.

Novosadski univerzitet je na 948 mestu, rekao je on i podsetio da u prvih 1.000 nema ni sofijskog univerziteta, a da je istanbulski posle BU, na 419 mestu.

"Kragujevac ima izuzetnu Medicinu, niška matematika je izuzetno dobra", rekao je on i dodao da su po ta dva premeta na odličnim mestima.

Na pitanje koliko su mladi zainteresovani da unapređuju sebe i koliko su svesni značaja obrazovanja, kaže da se na svakih 10 godina pojavi sistemska antropološka smena generacije i da je najveći problem što nauka ili visoko obrazovanje traže dubinsko i dugo trajanje, dugo usavršavanje.

"U svakoj delatnosti imate optimalno doba kada se ostvari rezulat. U sportu je to 20, 30 godina u nauci retko pre 40, u biznisu i politici 50 ili 60. Nauka traži istrajnost a nove generacije ne vide to kao cilj", naveo je Nikolić.