12. septembar 2023 14:03

Branko Stamatović: Kroz analize dobićemo odgovor za manje stradalih u saobraćaju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branko Stamatović: Kroz analize dobićemo odgovor za manje stradalih u saobraćaju

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - V.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Branko Stamatović je povodom otvaranja inicijalnog sastanka u okviru projekta "Bolji sistem bezbednosti saobraćaja" koji za cilj ima unapređenje sistema bezbednosti na putevima, rekao danas da će se kroz dubinske analize dobiti odgovor koji će koristiti u budućnosti da se sprovedu bolje i usmerenije aktivnosti kako bi se smanjio broj stradalih u saobraćaju.

"Ono što je jako bitno jeste da dubinske analize daju mnogo detalja, kako o uzrocima nastanka samih saobraćajnih nezgoda, tako i o okolnostima u kojima su nastale te saobraćajne nezgode", izjavio je Stamatović za Tanjug.

 

Projekat je zasnovan na dubinskim analizama saobraćajnih nezgoda u BiH i Srbiji i finansira se kroz Fond Ujedinjenih nacija (UN) za bezbednost saobraćaja.

Stamatović je istakao da će ovo biti prilika da se razgovara o svetskim iskustvima i praksama o analizama saobraćajnih nezgoda.

"Zaista očekujemo mnogo od danjašnjeg projekta koji će se realizovati u naredne dve godine. Namenjen je za Srbiju i za BiH i očekujemo nakon toga da vidimo kako i na koji način da se metodologija koju inostrani stručnjaci predlažu implementira u zakonske okvire u Srbiji", naveo je Stamatović.

Prema njegovim rečima, uz Agenciju za bezbednost saobraćaja u projektu će učestvovati i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Ministarstvo zdravlja.

Stalni koordinator Ujedinjenih Nacija u Srbiji Fransoaz Žakob je rekla da je sigurnost saobraćaja u Srbiji i BiH veoma važna tema za obe zemlje i dodala da je ona deo Agende 2030 koju sprovodi UN.

"Ovo je važna tema jer je Srbija po broju fatalnih nesreća 6 odsto iznad EU proseka, sa oko 550 smrti godišnje", navela je Žakob.

Ona je istakla da je potrebno raditi na zakonima, ograničenju brzine, regulaciji saobraćaja i poboljšanju infrastrukture.

"Bitno je poboljšati infrastrukturu za 'ranjive korisnike', u područijima gde se nalaze pešaci, biciklisti i motociklisti. Takođe važno je da nastavimo sa edukacijom i širenjem svesti o tome kako da sprečimo nesreće na putu", rekla je Žakob.

Navela je da prema informacijama UN-a u svetu 1,3 miliona ljudi nastrada u saobraćaju, kao i da 15 miliona njih bude povređeno na godišnjem nivou.

"Ovo košta u proseku zemlju 3 odsto BDP-a. Ovo je i zdravstveni, socijalni i ekonomski problem", kazala je Žakob.

Nenad Marković sa Saobraćajnog Fakulteta je rekao da je za definisanje adekvatnih i pravih mera za unapređenje saobraćaja neophodno sagledati sve raspoložive aspekte saobraćajnih nezgoda.

"Dubinske analize saobraćajnih nezgoda nam omogućavaju da svaku detaljno analiziramo sa aspekta svakog od uticajnih faktora i na osnovu određenih broja nezgoda definišemo određene propuste koji dovode do nastanka saobraćajnih nezgoda", objasnio je Marković.

Marković je naveo da je za kvalitetne mere neophodno prepoznati pravi uzrok nastanka nesreće, koji se prema njegovim rečima, može utvrditi nakon sveobuhvatne i višedimenzionalne analize.

Projekat "Bolji sistem bezbednosti saobraćaja" sprovode Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Svetska zdravstvena organizacije (SZO), a koordinator u Srbiji će biti Agencija za bezbednost saobraćaja.