15. septembar 2023 15:37

U gradovima Republike Srpske i Crne Gore istaknute srpske trobojke

Izvor: TANJUG

podeli vest

U gradovima Republike Srpske i Crne Gore istaknute srpske trobojke

Foto: Shutterstock.com/rarrarorro, ilustracija

BANJALUKA - Republika Srpska i Srbija danas obeležavaju veliki nacionalni praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a tim povodom u gradovima Srpske istaknute su srpske trobojke.

U Prijedoru od jutros zastave Srbije i Srpske krase ulice, škole i ustanove.

Derventa je prekrivena trobojkama.

U školama u Srpskoj obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

U osnovnim i srednjim školama Republike Srpske danas su zainteresovani učenici sa prosvetnim radnicima obeležili 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i Dan početka proboja Solunskog fronta 1918. godine koji se kao zajednički praznik obeležava u Srpskoj i Srbiji.

Resorni ministar Željka Stojičić istakla je da zajednička istorija Republike Srpske i Srbije predstavlja osnovu i za nastavak saradnje u oblasti zaštite i očuvanja zajedničkog kulturnog prostora, ali i povezivanje vaspitno-obrazovnih sistema na svim nivoima, saopšteno je iz republičkog Ministarstva prosvete.

"U toku današnjeg dana prosvetni radnici su naglasili značaj srpskog naroda u borbi za svoju slobodu, ali i značaj važnih istorijskih događaja koji su omogućili slobodu i drugih naroda na Balkanu", navela je Stojčićeva. 

GO SNSD u Banjaluci razvio zastavu Republike Srpske dugu 100 metara

Gradski odbor SNSD-a Banjaluka obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave uz zastavu Republike Srpske dugu 100 metara.

Članovi Gradskog odbora SNSD-a su razvili zastavu ispred sedišta stranke i krenuli prema Trgu Krajine.

Kolonu su predvodili funkcioneri ove stranke noseći zastave, a priključili su im se brojni građani, prenosi RTRS.

Na zgradi Opštine Bijelo Polje vijori se srpska trobojka

Na zgradi Opštine Bijelo Polje danas je pored državne zastave Crne Gore istaknuta i srpska nacionalna zastava.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Opštine, crveno-plavo-bela trobojka vijori se povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji zajednički danas obeležavaju Srbija i Republika Srpska.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je 2020. godine na osnovu dogovora rukovodstva Srbije i Republike Srpske.