19. septembar 2023 14:37

Nikolić: I jedan sačuvan život je razlog da AMSS nastavi sa promocijom kampanje bezbednosti u saobraćaju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikolić: I jedan sačuvan život je razlog da AMSS nastavi sa promocijom kampanje bezbednosti u saobraćaju

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Generalni sekretar Auto moto saveza Srbije (AMSS) Milan Nikolić rekao danas za Tanjug povodom završetka kampanje "Vozi odmoran" da je jedan sačuvan život kampanjom, razlog i obaveza za AMSS da nastavi dalje sa promocijom bezbednosti u saobraćaju.

Desetine života koje su sačuvane u odnosu na isti period prethodne godine, kaže Nikolić, predstavlja imperativ svih institucija koje su učestvovale u kampanji.

Posebno se zahvalio predstavnicima medija, bez kojih se, kako je dodao, njihove reči ne bi čule.

Na pitanje da li će AMSS nastaviti da učestvuje u akcijama koje utiču na bezbednost saobraćaja, Nikolić je istakao da je AMSS društveno odgovorna kompanija i dodao da će neke akcije inicirati, a na druge se odazivati.

"AMSS je jedna društveno odgovorna kompanija i sa svim svojim resursima će ozbiljno postupiti kako bi se kroz našu zemlju poštovali saobraćajni propisi i kako bismo uspeli da sačuvamo i jedan život i sprečimo jednu saobraćajnu nezgodu", naveo je Nikolić.

Najavio je buduće kampanje AMSS među kojima i kampanju o saobraćaju u svim osnovnim školama.

"To je 60 godina unazad kampanja koju AMSS sa zadovoljstvom i pod pokroviteljstvom Svetske omladinske organizacije organizuje. Svi osnovci u osnovnim školama prolaze kroz edukaciju. Budimo u njima takmičarski duh i pripremamo ih da budu bolji vozači i bolji učesnici u saobraćaju", objasnio je Nikolić.

Dodao da će krajem godine AMSS krenuti u pretpraznične akcije, gde će se vozačima sugerisati da alkohol i vožnja ne idu zajedno.

Na konferenciji je rekao da su kolege Auto moto savez Austrije i Auto moto savez Nemačke konstatovali da je Srbija bezbednija za saobraćaj.

"Nakon ove sezone Srbiju komentarišu kao znatno bezbedniju trasu kojom saobraćaju, osećaju se znatno bezbednije, sa zadovoljstvom kreću na put i biraju našu zemlju kao tranzitnu, a neki kao krajnju destinaciju", naveo je Nikolić.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je povodom završetka kampanje da su u toku jula i avgusta ove godine život na putevima izgubile 74 osobe, što je za 37 odsto manje stradalih u istom periodu prošle godine.

"To je ono što nas posebno ohrabruje, imamo značajno smanjenje stradanja, 37 odsto manje poginulih u junu i julu ove godine u odnosu na isti period prethodne godine. Smatramo da jedan od razloga za to sprovođenje kampanje", izjavio je Stamatović za Tanjug.

Smanjenju stradanja na putevima, kako ocenjuje Stamatović, doprineo je zajednički rad institucija, aktivno učestvovanje medija, kao i izgradnja puteva.

"Imamo značajno veći broj kilometara puteva sa najvišim standardom bezbednosti saobraćaja. Otvorena je obilaznica oko Beograda, to jesu stvari koje doprinose da se manje strada na putevima", istakao je Stamatović.

Rekao je da je kampanja u Srbiji sprovedena u dva kamper vozila koja su prešla više od 24.000 kilometara za dva i po meseca na autoputevima i na opterećenijim regionalnim putevima.

"Kamperi su sa našim promoterima stajali na odmorištima, na benziskim stanicama, tamo gde su zadržavanja građana i sa njima su direktno razgovarali o tome kako da se pripreme za put, kako da bezbedno putuju i kako da zaštite druge učesnike u saobraćaju", objasnio je Stamatović.

Naveo je da je prevencija ključ i način kako da se građanima prenese poruka zašto je važno da vezuju sigurnosni pojas, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i zašto je bitno poštovanje saobraćajnih propisa.

"Kazna treba da dođe na kraju i ona je nešto što će uticati na promenu našeg ponašanja, ali prevencijom hoćemo da dođemo do promene tog ponašanja i do društveno prihvatljivog, odgovornog i bezbednog ponašanja", rekao je Stamatović.

Stamatović je najavio da se u narednom periodu očekuje usvajanje Nacionalne strategije o bezbednosti saobraćaja za period 2023. do 2030. godine.

Dodao je da je osnovni cilj Nacionalne strategije da se maksimalno smanji broj stradalih u saobraćaju.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević je rekao Tanjugu da su iz MUP-a zadovoljni rezultatima, ali i da je cilj da bude još manje stradalih.

Naveo je da je u toku jula i avgusta meseca 2001. godine stradalo 245 ljudi, 2009. godine 215.

"To govori da smo sa 74 stradalih ove godine značajno unapredili stanje bezbednosti saobraćaja u ta dva meseca kada smo imali najviše stradanja. Uvek može bolje, uvek tražimo više i nadamo se da ćemo u narednom periodu imati sinergiju partnera", objasnio je Lakićević.

Prema njegovim rečima, prošle godine stradalo je 554 osobe u saobraćaju.

"Nažalost i prošle godine smo imali rekordnih 1.352.000 prekršajni prijava. To pokazuje da represija sama po sebi ne može da bude dovoljna kako bi se unapredilo stanje bezbednosti saobraćaja", istakao je Lakićević.

Dodao je da će izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja dovesti do povoljnijih rezultata.

"Prvo što se tiče finansiranja, drugo što se tiče oduzimanja vozila, upozorenja, plus smo u zakon uveli lako električno vozilo i instrument poput autonomne vožnje. Imamo velike izazove i mi se iz MUP-a trudimo da sve to isprati i smanjimo stradanje, što nam je cilj", ukazao je Lakićević.

Na pitanje kako MUP preventivno radi na poboljšanju bezbednosti u saobraćaju, Lakićević je naveo da MUP tokom celog septembra sprovodi akcije u okviru škola.

"Tada nam je cilj da najmlađi učesnici u saobraćaju budu bezbedni, da nemamo nastradale dece i povređene dece u saobraćaju. Za sada imamo povoljno stanje bezbednosti saobraćaja u okolini škola", rekao je Lakićević.