22. septembar 2023 14:30

Pošta Srbije pustila u promet marku sa likom Šandora Petefija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pošta Srbije pustila u promet marku sa likom Šandora Petefija

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Pošta Srbije je danas pustila u promet specijalnu marku sa likom mađarskog pesnika, revolucionara i glumca Šandora Petefija povodom 200 godina od njegovog rođenja, a v.d. direktora Zoran Đorđević je istakao da je Petefi veliki pesnik koji zaslužuje markicu koja će putovati kroz vreme i govoriti o tome da su odnosi Srbije i Mađarske odlični.

"Kao direktor Pošte Srbije, drago mi je da se za vreme mog mandata desio momenat koji smo mogli da prepoznamo kao veoma bitan, a to je 200 godina od rođenja Šandora Petefija, jednog velikog, možda najvećeg pisca i pesnika", rekao je Đorđević.

Jovan Jovanović Zmaj je 1855. godine prvi preveo Petefijeve pesme i njegovu poeziju prezentovao čitaocima na srpskom jeziku, a Đorđević je ukazao da je Petefi uticao i na Đuru Jakšića.

"Petefi je bio vojnik, pokušao je da bude glumac, na kraju je završio kao poznati pesnik, revolucionar. Neki kažu da je stradao tako što se kao revolucionar borio za nezavisnost Mađarske i odvajanje od Habzburške monarhije, a drugi kažu da su ga Rusi ubili u Sibiru", objasnio je Đorđević.

Đorđević je naveo da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban učinili mnogo za odnose dve zemlje.

"Danas mogu da kažem da smo kao jedna zemlja, da mnoge stvari radimo zajednički kada je u pitanju naš nastup u diplomatiji i u politici delimo ista mišljenja. Vrlo smo bliski kada je u pitanju privreda i ekonomija. Bliskost ova dva naroda nije samo teritorijalna", ocenio je Đorđević.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je naveo da su Mađari odrasli na životnom primeru i delu Šandora Petefija.

"Mi Mađari smo odrasli na primeru njegovih pesama i na primeru rodoljublja, revolucionarstva, zalaganja za slobodu, zalaganja za suverenitet, zalaganja za poštovanje među ljudima, zalaganja u toj meri da se u 26. godini da život", naveo je Pastor.

Prema njegovim rečima, nema segmenta mađarskog društva u Vojvodini koji nije dotaknut idejom poziva učešća na događaju povodom stavljanja u promet specijalne markice.

"Želimo da u modernom vremenu, sa jedne strane odamo pijetet Šandoru Petefiju i njegovom delu, sa druge strane da skrenemo pažnju ljudima da vrednosti koje on nosi i predstavlja ne prestaju u 21. veku. Čak mislim da u 21. veku, u ovom uzavrelom i turbulentnom vremenu, sve one vrednosti koje je on zastupao, su možda značajnije nego u nekim mirnijim vremenima", istakao je Pastor.

On je naveo da će period od 1. januara ove godine do 15. marta naredne biti posvećen Šandrou Petefiju i dodao da će današnji dan biti dragulj u sećanju na pesnika.

"Mislim da je to jedna krucijalna stvar, koja je pre desetak godina bila potpuno nezamisliva i potpuno je nezamisliva u okruženju oko nas, gde isto žive Mađari koji se sećaju Šandora Petefija. Nezamislivo je da rumunska pošta, slovačka pošta, hrvatska pošta ili bilo koja druga, ima slobodu da ovakav potez povuče bez velikih političkih pompeznih dogovaranja", ocenio je Pastor.

Pre 200 godina, 1. januara 1823. godine u Kiškerešu, na teritoriji današnje Mađarske, tadašnje Austrougarske monarhije rodio se Šandor Petefi koji je za 26 godina svog života napisao više od 1.000 pesama koje su prevedene na više od 50 jezika.