26. decembar 2022 11:26

Vesić: Nije zabeleženo prisustvo amonijaka na pet mernih stanica u Pirotu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Nije zabeleženo prisustvo amonijaka na pet mernih stanica u Pirotu

Foto: Tanjug video

PIROT - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas posle sednice Kriznog štaba u Pirotu da nije zabeleženo prisustvo amonijaka na pet mernih stanica u tom gradu, kao i da se prugom na kojoj se desio akcident vozi brzinom od svega 30 kilometara na sat i da je loša infrastruktura sigurno jedan od uzroka.

"Rađeno je jutros merenje koncentracije amonijaka kod tunela i nije bilo veće koncentracije. Takođe, u gradu su vršena merenja na pet lokacija i takođe nije bilo koncentracije amonijaka. Situacija potpuno pod kontrolom, ali oprez mora da ostane i molim građane da prate instrukcije Štaba i poštuju njihova uputstva", kazao je ministar Vesić.

 

Dodao je da su u rešavanje situacije u Pirotu uključene sve relevantne institucije u Srbiji.

"Jutros je oformljena komisija koja će prikupiti izveštaje dve inspekcije kako bi utvrdili kako se dogodilo i zašto se dogodilo. Meni ne treba komisija da znam da je železnička infrastruktura loša, posebno na ovoj deonici gde se vozovi kreću brzinom od 30 kilometara na sat. Videćemo i da li je bilo pretovarivanja, da li je bilo neophodno da bude 20 vagona. Taj izveštaj će biti objavljen kada komisija završi rad. Ne očekujem danas da ćemo moći da pustimo autoput. Da bi se to dogodilo prvo mora da iscuri sav amonijak i tek nakon merenja i detaljnog čišćenja autoput može da se pusti u rad", rekao je Vesić.

Zahvalio je gradonačeliku Pirota Vladanu Vasiću i njegovom štabu na pravovremenom reagovanju.

"Vanredne situacije se dešavaju i u takvim situacijama treba reagovati pravovremeno, hladnokrvno, obavestiti građane o tome što se desilo i upravo su to oni uradili i to je primer kako se reaguje u ovakvim situacijama. Takođe, želim da zahvalim Sektoru za vanredne situacije Srbije, kao što ste čuli, koncentracija amonijaka je na licu mesta i dalje visoka i oni u tim uslovima rade i oni su ti koji su sprečili još ozbiljnije posledice.

Vasić je rekao da je prva informacija koju su imali bila da je amonijak istekao u reku, zbog čega je u Nišu preventivno zatvorena fabrika vode, kao i da je to bila dobra odluka.

"Ovakve nesreće se dešavaju svuda, ali jedino i pravo rešenje je rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad koja treba da počne najkasnije 1. juna. Kao što znate, prošlog marta je raspisan tender, izabran je izvođač tako da kada bude izvršena rekonstrukcija tada će se ovom prugom voziti 120 kilometara na sata, a sada se ovom deonicom vozi verovali ili ne 30 kilometara na sat. Ono što ću ja pitati, jeste, zašto je tek prošle godine raspisan tender kada je novac bio obezbeđen 2018. godine", rekao je Vasić.

Kaže da je rekonstrukcija te pruge košta 270 miliona evra, od čega je oko 130 miliona evra kredit koji dobijamo od Evropske investicione banke, 70 miliona evra je donacije EU, a ostatak je iz budžeta.