3. oktobar 2023 15:06

Uručeni ugovori podrške za unapređenje socijalne zaštite i inkluzije Roma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uručeni ugovori podrške za unapređenje socijalne zaštite i inkluzije Roma

Foto: Shutterstock.com/Brum, ilustracija

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Srbije Rejhan Kurtović prisustvovao je danas ceremoniji svečanog uručenja ugovora podrške izabranim lokalnim samoupravama za unapređenje usluga socijalne zaštite i inkluzije Roma i Romkinja.

Kurtović je predstavnicima lokalnih samouprava poželeo srećan početak realizacije ugovora kojim se stvaraju uslovi za unapređenje kvaliteta i obima usluga socijalne zaštite i podstiče inkluzija ugroženih društvenih grupa, posebno romske, na lokalnom nivou, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Državni sekretar je istakao da se kroz ovaj program očekuje poboljšanje položaja u raznim segmentima, posebno u oblasti zapošljavanja, socijalne zaštite, obrazovanja mladih, brige o zdravlju i stanovanja.

On je predstavnicima lokalnih samouprava poželeo srećan početak realizacije ugovora kojim se stvaraju uslovi za unapređenje kvaliteta i obima usluga socijalne zaštite i podstiče inkluzija ugroženih društvenih grupa, posebno romske, na lokalnom nivou.

Kurtović je istakao da Vlada Srbije vodi odgovornu politiku u svim oblastima, kao i da se podrška socijalnoj inkluziji Roma nadovezuje na ostvarene rezultate na unapređivanju položaja Roma i Romkinja na lokalnom nivou, kroz sprovođenje prioritetnih mera predviđenih donetom Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine.

Državni sekretar se zahvalio donatorima, pre svega Evropskoj uniji na kontinuiranoj podršci, kao i partnerima, prvenstveno Ministarstvu finansija i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zatim SKGO i lokalnim samoupravama, kao i organizacija civilnog društva bez kojih nije moguće realizovati sve ono što se kroz ovaj program planiralo.

Podrška jedinicama lokalne samouprave realizuje se u okviru programa "Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou", koja je podržana od strane Evropske unije.