3. oktobar 2023 16:47

U okviru kampanje "Rak je izlečiv" mobilni mamograf u oktobru biće ispred zgrade RTS-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

U okviru kampanje "Rak je izlečiv" mobilni mamograf u oktobru biće ispred zgrade RTS-a

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Od raka dojke u Srbiji godišnje umre 1.700 žena, oboli gotovo 5.000, a kako bi se podigla svest o važnosti redovnih skrining pregleda, ispred zgrade Radio-televizije Srbije u Beogradu je postavljen mobilni mamograf.

Oktobar se širom sveta obeležava kao međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, kako bi se podigla svest o visokoj rasprostranjenosti tog oboljenja, a, prema podacima, u svetu godišnje oboli više od 2,2 miliona žena, dok život izgubi više od pola miliona.

 

U okviru nacionalne kampanje "Rak je izlečiv", mobilni mamograf biće u Beogradu tokom celog oktobra, a prema rečima Verice Jovanović, direktorke Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut", mamografija je za žene od 45 do 69 godina ključni pregled.

"IZJZS Batut je i ove godine objavio podatke registra za rak iz naše zemlje za 2021. godinu, a najveća učestalost od malignih bolesti je oboljevanje od raka dojke i upravo je to bolest koja svake godine odnese 1.700 života u našoj zemlji", poručila je dr Jovanović.

 

Ona je apelovala na sve žene starosti od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografski pregled, da se odazovu i zakažu svoj pregled, a žene mlađe od 45 godina pozvala je na redovan samopregled i ultrazvučni pregled dojki.

"Dom zdravlja nije mesto za pregled samo onda kada nam nešto nedostaje, ili nas nešto boli i kada imamo određene probleme. Preventiva je put ka dugom životu i očuvanju zdravlja i kvaliteta života", poručila je dr Jovanović.

 

Cilj kampanje "Rak je izlečiv", između ostalog je i podići svest o preventivi pregleda, pružiti prave informacije i naučno zasnovane činjenice o raku, ali i da da motiviše stanovništvo da razmišlja o zdravlju i preduzme nešto po tom pitanju, naglasila je dr Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

"Moramo da menjamo navike i razmišljamo o preventiviniom pregledima, to nije bauk već svakodnevica poput registracije automobila. Na institutu za onkologiju svake godine lečenje započne više od 6.000 pacijenata, od čega oko 1.700 žena sa rakom dojke, i mi smo najbolji svedoci kroz kakve probleme oni prolaze", kazala je ona.

"Najviše se radujemo kada nam se pacijenti obrate u nekoj ranoj fazi bolesti, kada je i lečenje jednostavnije, brže i kada su šanse za izlečenje veoma visoke. Rak dojke kada se rano otkrije je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva", objasnila je dr Jovićević.

Međutim, kako kaže, na Institutu je manji broj žena koje dolaze u ranoj fazi, a više je onih koje dolaze u podmukloj fazi.

"Zato i apelujemo na žene da rade samopreglede, ultrazvučne preglede, a naravno i mamografiju žene od 45. godine", kazala je ona.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić istakla je da podaci pokazuju da je ženama lakše da odrade pregled prilikom akcija pokretnih mamografa, nego da odlaze u domove zdravlja i bolnice.

Kada je u pitanju prevencija, kako je istakla, fokus države je poslednjih godinu dana usmeren upravo u tom pravcu, napredujemo, ne tako brzo, ali sigurno.

 

"Prošle godine bilo je ukupno 11.200 skining pregleda dojke, a u 2023. za samo šest meseci 12.400. Nismo zadovoljni tom brojkom, jer kada uporedimo sa skrining pregledima karcinoma grlića materice, kojih je za šest meseci bilo u 2023. obavljeno čak 70.000, brojka o skrinignu za rak dojke je još jako mala", poručila je Škodrić.

Ističe da je država samo jedna karika, te da je jako bitna podrška medija, takođe i akcije kao što je ova, ali je, kako naglašava, najvažnija svest građana.

"Strah i bežanje od potencijalne dijgnoze koja bi se skriningom postavila je daleko ispred našeg saznanja da otkrivanje, pravovremeno i rano otkrivanje bolesti, znače i u najvećem broju slučajeva i 100 odsto izlečenje", kazala je Škodrić.

Direktorka fonda navodi da je raspisana nabavka za šest mamografa za šest gradova u Srbiji.

"Kada su u pitanju odmakli stadijumi karcinoma dojke, država je obezbedila savremene i inovativne lekove za više od 90 odsto različitih, malignih karcinoma dojke, a ove godine je povećan broj lekova koji su dostupni tim pacijenktimnjama preko off label terapije. Apelujem na žene da iskoriste mesec oktobar i ovo divno vreme da tokom šetnje ili drugih aktivnosti obave i taj važan pregled", poruka je direktorke RFZO-a.

 

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije(SZO) u Srbiji, dr Fabio Skano je podržao kampanju "Rak je izlečiv" i naglasio značaj koji prevencija ima.

"Svakog sata u Evropi 66 žena dobije dijagnozu raka, a 18 umre. U svetu, svake godine 250.000 dece ostane bez majke. To su dramatični podaci, ali dobra vest je ta da postoji skrining koji postavlja ranu dijagnozu, a ako je rak dojke dijagnostikovan rano - šanse su više od 80 odsto da će ta žena za pet godina biti izlečena od raka", istakao je dr Skano.

Naglasio je da skrinign spasava život i apeluje na sve žene da se odazovu redovnoj mamografiji.

"Mamografski pregled namenjen je i ženama starijim od 40 godina koje u porodičnoj anamnezi imaju oboljevanje od raka dojke. Prevencija je najvažnija, jer je deo zdravog života, ali kada se radi o malignim bolestima skrining spasava život", kazao je direktor SZO u Srbiji.

 

Skano naglašava i to da Srbija treba da bude ponosna i na prevenciju kada je reč o vakcini protiv HPV-a, koja sprečava rak grlića materice kod žena i razne vrste raka povezane sa HPV infekcijom kod muškaraca, a koja je o trošku države dostupna za decu uzrasta od devet do 19 godina.

Mamografija se može zakazati na brojeve telefona 060-7171523 i 060-7171969 od devet do 14 časova.

Mobilni mamograf će na parkingu RTS-a, u Takovskoj 10 raditi svakog radnog dana od devet do 19 časova, a vikendom od devet do 17 časova.