7. oktobar 2023 12:14

U Beogradu svečano otvorena nova sezona besplatnih škola sportova za devojčice

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Beogradu svečano otvorena nova sezona besplatnih škola sportova za devojčice

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - "Institut za ženski sport" svečano je danas otvorio novu, četvrtu sezonu besplatnih škola sportova za devojčice u gradovima širom Srbije, pod sloganom "Svakom sportu je potrebno više devojčica".

Svečanosti u Devetoj beogradskoj gimnaziji "Mihailo Petrović Alas" prisustvovao je veliki broj uglednih gostiju.

Osnivač Instituta za ženski sport Marina Maljković istakla je da skromnost ne smatra za vrlinu i tom prilikom obećala okupljenima da su svi dosadašnji fantastični uspesi samo jedan mali stepenik ka onome šta se očekuje u budućnosti.

"Moj ideal je da deci pružimo što više pažnje i ljubavi, da ih učimo pravim vrednostima, kako bi oni izgradili zdravije i bolje društvo, u kome će se ceniti najlepše ljudske osobine. Naš zadatak kao pedagoga jeste da se potrudimo da im detinjstvo protiče bezbrižno i da se kroz igru uče stvarima koje će im pomoći da izgrade čvrst karakter i da postanu, pre svega, dobri ljudi", navela je Maljković.

Dvostruki osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u tekvondou Milica Mandić rekla je da je ponosna što se ova divna deca uče empatiji, fer pleju i zdravlju.

"Moram da kažem da mi je žao što ovako nešto nije postojalo kada sam ja išla u osnovnu školu, jer sam sigurna da bi mnogo mojih drugarica prošlo kroz sport, oplemenilo se na svim mogućim frontovima, proširilo svoje vidike i ojačalo svoj karakter. Na mladima svet ostaje, a na nama je da im omogućimo najbolje moguće uslove za život i da postanu dobri ljudi", izjavila je Mandić.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je da je Srbija izvanredan teren za pozitivna i lepa događanja.

"Šta to vi u sportu zapravo učite? Pre svega, učite se jednoj disciplini, procedurama, učite se radostima igre, učite se kompeticiji, fer pleju, učite se jedinstvu vašeg duha, vašeg tela i težnje ka izazovima, da ih savladate, da dođete do izvrsnosti", rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ocenila je da nije lako biti žena u muškom svetu, ali baš zato što nije lako, divan je osećaj izboriti se za svoje mesto u tom svetu, svojim talentima i svojim radom.

"U sportu je slično. Ali, od osećaja pobede drugih, mnogo je važniji osećaj pobede samog sebe, svojih strahova, nesigurnosti, bola. Zato se nikad nisam takmičila sa drugima, već uvek sa samom sobom, uvek svesna da žena nikada nije bilo biti lako, ali je uvek bilo biti lepo", navela je Grujičić.

Besplatne škole sporta dostupne su u brojnim srpskim gradovima, između ostalih, u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Valjevu, Kraljevu, Apatinu i Požarevcu.