12. oktobar 2023 14:17

Viši sud utvrdio da je optužnica u slučaju "Ribnikar" formalno ispravna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Viši sud utvrdio da je optužnica u slučaju "Ribnikar" formalno ispravna

Foto: Shutterstock.com/Amnaj Khetsamtip, ilustracija

BEOGRAD - Krivično vanpretesno veće Višeg suda u Beogradu nakon formalnog ispitivanja optužnice koja je podignuta protiv Vladimira K. oca dečaka koji je počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i majke Miljane K., utvrdilo je da je optužnica propisno sastavljena.

Nakon formalnog ispitivanja optužnica je poslata okrivljenima i njihovim braniocima, rekla je za Tanjug portparol tog suda Milica Veličković.

Okrivljeni i branioci mogu u roku od osam dana od kad je prime da podnesu pisani odgovor sudu na optužnicu.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović 10. oktobra je u obraćanju novinarima saopštio da je tužilaštvo sudu podnelo optužnicu protiv Vladimira K., oca dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara i ranio još šest osoba, kao i protiv njegove majke Miljane K., vlasnika streljačkog kluba i instruktora u tom klubu.

Stefanović je istakao da je u optužnici koja je napisana na 267 strana predloženo da sud Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" Ratka I. i instruktora u tom klubu Nemanju M. predložena kazna zatvora od po tri godine.

Vladimir K. optužnicom se tereti za krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno da je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i da oružje nije čuvao kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka Miljanu K. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsednik Streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.