19. oktobar 2023 13:43

Branko Stamatović: Cilj Agencije za bezbednost saobraćaja smanjenje stradanja mladih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branko Stamatović: Cilj Agencije za bezbednost saobraćaja smanjenje stradanja mladih

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - V.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović izjavio je danas, nakon sastanka sa dekanom Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i predstavnicima Katedre za bezbednost drumskog saobraćaja, da je jedan od glavnih ciljeva Agencije da smanji stradanje mladih u saobraćajnim nezgodama.

"Ove godine imamo 61 mladi život izgubljen u saobraćajnim nezgodama. To je značajno manje nego za isti period prošle godine, ali ne mirimo se sa tim i upravo je to razlog zašto nastavljamo i inteziviramo naše aktivnosti sa mladima", izjavio je Stamatović za Tanjug.

Stamatović je ukazao da Agencija za bezbednost saobraćaja danas organizuje promotivne aktivnosti ispred Saobraćajnog fakulteta u Beogradu sa ciljem upoznavanja mladih sa rizicima u saobraćaju.

"Danas će studenti saobraćajnog fakulteta i svi ostali studenti imati priliku da isprobaju simulatore upotrebe sigurnosnog pojasa i kroz te simulacije će moći da zaključe sami kako i na koji način ih sigurnosni pojas može zaštititi u slučaju saobraćajne nezgode", naveo je Stamatović.

Dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović rekao je da bez prakse i onoga što pružaju državne institucije, nije moguće govoriti o smanjenju broja lica stradalih u saobraćaju.

"Prepoznati su osnovni instrumenti i dogovorili smo kako da nastavimo saradnju koja ne treba da bude samo danas, već treba da predstavlja jednu široku akciju kako bismo ovaj proces još unapredili i doveli do toga da takvih slučajeva bude još manje", istakao je Bojović.

Dodao je da će biti otvorena debata na kojoj će biti reči o konkretnim primerima, sa ciljem smanjenja stradanja mladih u saobraćaju.

Šef Katedre za bezbednost saobraćaja Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Krsto Lipovac naveo je da Katedra za bezbednost saobraćaja sarađuje sa velikim brojem privrednih subjekata.

"Posebno veliku inspiraciju imamo da sarađujemo sa stranim ozbiljnim kompanijama, koje u našu zemlju, osim industrijske kulture i proizvodnje, donose dosta naprednih tehnologija i rešenja u oblasti bezbednosti saobraćaja", objasnio je Lipovac.

Predstavnica "Total energies Srbija" Emilija Živaljević navela je da je bezbednost saobraćaja jedan od prioriteta njene kompanije.

"Smatramo da je ovaj događaj idealna prilika da osnovne vrednosti naše kompanije predstavimo ciljnoj grupi, a to su novi vozači", istakla je Živaljević.

Predstavnik studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Ana Grčić rekla je da zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, SKONUS radi na promociji bezbednosti saobraćaja na fakultetima.

"Imali smo velike studentske događaje koje su okupile veliki broj mladih, gde je Agencija za bezbednsot saobraćaja zajedno sa studentima mogla da učestvuje u komunikaciji i promoviše svoj sadržaj", navela je Grčić.

Automobilista Dušan Borković skrenuo je pažnju mladima da poštuju ograničenja i ne voze brzo.

"Potrebno je vezivati pojas jer spasava život i naravno da mladi ne piju kada voze. Nama je cilj da do 2030. godine imamo nula poginulih u saobraćaju, da bi taj broj ispunili potrebna je pomoć svih učesnika u saobraćaju", zaključio je Borković.