14. novembar 2023 13:50

Geolog Dragan Milovanović: Ukoliko lava pokupi malo vode i probije čep, može doći do snažne erupcije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Geolog Dragan Milovanović: Ukoliko lava pokupi malo vode i probije čep, može doći do snažne erupcije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - U slučaju da lava koja je blizu površine, pokupi malo vode iz okeana, i probije čep, može doći do snažne erupcije koja bi imala negativne posledice na život ljudi, floru i faunu, izjavio je danas geolog Dragan Milovanović povodom zemljotresa na Islandu i moguće erupcije vulkana.

"Erupcija se očekuje, ali to je priroda i još je veliki broj napoznanica da bi se mogao dati odgovor kada i zašto. Zemljotresi koji su uobičajeni, i to malog intenziteta ali veoma česti, dogodili su se na Islandu, ali erupcije nema. Očigledno da je priroda još dovoljno velika napoznanica", rekao je Milovanović za Tanjug.

Kako je naveo, jedna od mogućnosti je da magma još nije došla iz magmatske komore i izašla na površinu.

Druga mogućnost je, rekao je on, da ta magma ide negde dalje, odnosno da neće biti na ostrvu, imajući u vidu da je Island tačno na velikoj pukotini, zbog čega je moguće da lava ode i izlije se u nekom delu okeana koji nije značajan jer ne ugrožava živote ljudi.

"Ta velika razlomna struktura koja je na središnjem delu Atlantskog okeana, gde dve velike ploče, evropska i američka, odlaze jedna od druge - to je zona divergencije i tu je vulkanizam intenzivan već milionima godina, i to nije nepoznanica", rekao je Milovanović.

U slučaju da se erupcija dogodi na kopnu, Milovanović ocenjuje da bi bila minorna ukoliko lava ne bi došla u reakciju sa vodom.

Kako je objasnio, ako naiđe na led i sneg, lava zbog visoke temperature zagreva vodu koja prelazi u vodenu paru, koja se naglo povećava, raspršava lavu i stvara oblak koji može da ometa avio saobraćaj.

"Kada padne, može imati negativne posledice na živalj koji je tu. Mada je na Islandu bilo velikih erupcija, bilo je i katastrofalnih erupcija, lično ne očekujem da će do toga doći", ocenio je on.