18. novembar 2023 10:37

Advokatima sa 50 godina staža uručene Zlatne plakete

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokatima sa 50 godina staža uručene Zlatne plakete

Foto: TANJUG/AKB/ FILIP ĐORĐEVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Upravnog odbora Advokatske komore Beograd Momčilo Bulatović uručio je Zlatne plakete advokatima koji su ostvarili 50 godina staža u advokaturi.

Zlatne plakete dobili su Branislav Tapušković, Dušanu Petoševiću, Tomi Fili, Mirku Tripkoviću, Đurđu Ninkoviću, Simeonu Popoviću, Ninoslavu Majačiću i Rajni Andrić.

Plakete za advokate Ristu Komadu, Borislava Borozana, Milorada Belića, Miloša Kostića, Božidara Ivaniševića i Savu Anđelkovića, koji su preminuli, primili su članovi njihovih porodica.

Bulatović je tom prilikom istakao da su dobitnici plaketa svoju dužnost obavljali časno, savesno i pošteno.

Obraćajući se prisutnima, na svečanoj večeri upriličenoj u petak uveče ovim povodom, on je istakao da mu je čast što je predsednik Komore koja ima preko 5.500 članova advokata.

“Kada imate u vidu da neko provede 50 godina u ovoj branši, onda možete samo da izrazite posebno divljenje i da zaključite da su oni pronašli sebe i ceo svoі radni vek utkali u ono što im je i ustavna obaveza, a što je i cilj advokature, a to je zaštita ljudskih prava” naglasio je Bulatović.

Predsednik Komore je naveo da je advokatura u novije vreme dovedena u kategoriju jako opasnih profesija, jer su neki advokati, poput Vlade Zrelca i Miše Ognjanovića, smrtno stradali i dodao da je potrebna ogromna hrabrost, vera u sebe i vera u to što radite da bi se opstalo u ovoj branši.

“Advokati su ratnici u sudnici i to je jedino mesto gde bi trebalo i moralo da štite prava građana. Tu jedino pokazujete koliko smete, koliko umete i da li ste zasta advokat” istakao je Bulatović.

On se osvrnuo i na reči cara Justinijana Prvog, koji je rekao da ne brane samo carstvo ljudi sa štitom i oklopom, već to čine i advokati, koji su majstori sudnice i oni se bore uzdajući se u snagu svoje reči, čime brane nadu, život i potomstvo onih koji pate.