30. novembar 2022 15:45

Kisić: Neophodno je snažno savezništvo u suzbijanju nasilja nad ženama i devojčicama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kisić: Neophodno je snažno savezništvo u suzbijanju nasilja nad ženama i devojčicama

Foto: MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJI/DEJAN UROŠEVIĆ

BEOGRAD - Ministarka za brigu o porodici i demografiju i zamenica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Darija Kisić učestvovala je na onlajn "Četvrtom regionalnom forumu: Zaustavlјanje nasilјa nad ženama na Zapadnom Balkanu i Turskoj", koji je održan pod sloganom "Integrisane politike, inkluzivna partnerstva".

Regionalni forum organizovali su Agencija Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena (UN Women) i Savet Evrope. Pridružujući se kampanji "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilјa nad ženama", Kisić je govorila u okviru plenarne sednice "Pet godina dostignuća u izradi radne mreže i saveza u napretku agende rodne ravnopravnosti", gde je ukazala na neophodnost snažnog savezništva svih mogućih partnera u suprotstavlјanju i suzbijanju nasilјa nad ženama i devojčicama.

Kisić je istakla da pravi primer koliko je saradnja važna predstavlјa i Nacionalna strategija za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilјa prema ženama i nasilјa u porodici za period 2021-2025. godine, koja je usvojena prošle godine, a u čijoj izradi su pored resornih ministarstava i Koordinacionog tela učestvovali i predstavnici nevladinih organizacija i eksperti za oblast suzbijanja nasilјa nad ženama, uz podršku agencija UN u Srbiji.

Ministarka je podsetila na rezultate Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u prethodnom periodu koji su se, između ostalog, odnosili na organizovanje Međunarodne konferencije posvećene borbi protiv nasilјa, promociju zaštite žena i devojčica na sportskim manifestacijama, stvaranje mreže osoba zaduženih za rodnu ravnopravnost u jedinicama lokalne samouprave u Srbiji, saradnju sa Unijom poslodavaca.

Posebno je pomenula "Nacionalnu kampanju za okončanje dečijih brakova", koju već nekoliko godina sprovodi Koordinaciono telo sa cilјem da se spreče maloletnički brakovi.