28. novembar 2023 15:58

Branko Stamatović: Sigurnosni pojas je osnovni sistem pasivne bezbednosti saobraćaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branko Stamatović: Sigurnosni pojas je osnovni sistem pasivne bezbednosti saobraćaja

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

BEOGRAD - Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) je, u saradnji sa studentskim institucijama i organizacijama, organizovala danas niz preventivno - promotivnih aktivnosti na Fakultetu organizacionih nauka (FON), u okviru kampanje "Na putu do nule - vežite se", a v.d. direktora ABS Branko Stamatović je rekao da je sigurnosni pojas osnovni sistem pasivne bezbednosti saobraćaja.

"Svaki putnik u automobilu je u obavezi da koristi sigurnosni pojas, kako na prednjem, tako i na zadnjem sedištu. Godišnje bi u Srbiji spasili bar 100 života kada bi vozači i putnici u trenutku nezgode imali sigurnosni pojas", izjavio je Stamatović za Tanjug.

On je dodao da je cilj kampanje "Na putu do nule - vežite se" da se podigne svest kod građana Srbije o značaju upotrebe sigurnosnog pojasa.

Kako je naveo Stamatović, oko 20 odsto putnika vezuje sigurnosni pojas na zadnjem sedištu.

"To je tek svaki peti putnik koji je vezan sigurnosnim pojasem pozadi. To jeste problem i na tome posebno radimo sa ciljem da se podigne nivo upotrebe sigurnosnog pojasa", naveo je Stamatović.

Stamatović je ukazao da mladi najčešće stradaju u danima vikenda u večernjim satima, kada učestvuju u saobraćaju pod dejstvom alkohola.

Profesionalni vozač Dušan Borković naveo je da kampanja "Na putu do nule - vežite se" ima poseban akcenat na pojas iz razloga što on može sačuvati život.

"Jedna devojka je ostala u invalidskim kolicima, ona je kao putnik suvozač imala težak udes jer nije bila vezana i to je bio uzrok trajnjeg invaliditeta. Naš posao je da skrenemo pažnju da toga više u našoj zemlji dolazi", naveo je Borković.

Borković je ukazao da je veoma nebezbedno voziti se nevezan na zadnjem sedištu.

"Time ne samo da možete da povredite sebe, već i one koji su vezani. Koliko je važno vezati se na prednjem sedištu, toliko je važno vezati se na zadnjem sedištu", istakao je on.

Novinarka Dea Đurđević rekla je da je odnos prema onima koje ne poznajemo u saobraćaju najvažniji.

"U saobraćaju srećeš ljude, ne mašine. Zato je potrebno da budemo obazrivi jedni prema drugima i da vodimo računa i da čuvamo život", navela je Đurđević.

Predsednik Studentskog parlamenta FON-a Stefan Kovačević istakao je da oni sprovode niz aktivnosti zajedno sa ABS kako bi podigla svest kod mladih o bezbednosti saobraćaja.

"Nadamo se da će ova tribina i mnoge druge koje organizujemo uroditi plodom i da će se probuditi svest kod mladih vezana za samo učešće u saobraćaju", rekao je Kovačević.