30. novembar 2023 11:51

Branko Stamatović: Biciklisti čine 10 odsto stradalih u saobraćaju, važno je edukovanje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branko Stamatović: Biciklisti čine 10 odsto stradalih u saobraćaju, važno je edukovanje

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - V.D. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović, izjavio je danas da biciklisti čine 10 odsto svih poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srbiji i da je s toga važno edukovati najmlađe o bezbednom načinu vožnje ovog dvotočkaša.

Stamatović je na promociji akcije “Čuvaj život, vozi se biciklom”, koju organizuje beogradska opština Vračar, poručio da bi svi biciklisti trebalo da nose sigurnosne kacige, iako one nisu obavezne zakonom.

“Biciklisti su najugroženiji i zbog toga što nedostaje zaštitna konstrukcija“, rekao je Stamatović.

On je kazao da iz tog razloga Agencija za bezbednost saobraćaja podržava aktivnosti na teritoriji opštine Vračar, na kojima će učestvovati učenici petog razreda osnovnih škola.

“Danas će na prvom mestu učiti o tome kako da budu bezbedni u saobraćaju. Takođe imaće i poligon na kome se promoviše biciklizam kao sport, i kao mobilna aktivnost”, rekao je Stamatović i otkrio da će među osnovcima biti sprovedeno i jedno takmičenje.

Kako je rekao, škole čiji se učenici budu najbolje pokazali dobiće sadnice, koje će potom posaditi u svom dvorištu.

U radionicama na kojima su se mališani upoznali sa bezbednim načinom vožnje bicikla, učestvovao je četvorostruki olimpijac u ovoj disciplini Ivan Stević, koji je istakao da su ciljevi ove akcije aktivacija, rekreacija, ali i edukacija.

“Malo ćemo sa njima pričati o tome kako treba da se ponašaju u saobraćaju, o bezbednosti, upotrebi kaciga i svetla”, rekao je on.

Petake je pozdravio predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković, koji je poručio da je cilj ove akcije da sa mališani i teoretski praktično obuče za učešće u saobraćaju.

“Ovo je završni deo manifestacije, na kojoj učestvuje 120 najboljih i oni će ovde pokazati šta su naučili i dobiti adekvatne nagrade”, rekao je Nedeljković.

Istakao je da bi želeo i da se ova akcija proširi i na druge opštine u Beogradu.