6. decembar 2023 15:26

Služena liturgija u manastiru u selu Rakitnica kod Podujeva, hram osveštan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Služena liturgija u manastiru u selu Rakitnica kod Podujeva, hram osveštan

Foto: Shutterstock.com/ValentinaAtanasova, ilustracija

PODUJEVO - U hramu Svetog Arhangela Mihaila u selu Rakitnica kod Podujeva, u koji je 28. novembra provalila grupa lica, danas je služena sveta Luturgija.

Liturgija je služena sa blagoslovom Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske i dodaje da su predstavnici Eparhije iguman manastira Visoki Dečani Arhimandrit Sava i nadležni paroh protojerej Staniša Arsić najpre odslužili osvećenje oskrnavljenog hrama a zatim i odslužili Svetu liturgiju.

Dodaje se da je osvećenjem i svetom liturgijom hram Svetoga Arhangela Mihaila vraćen u svoj redovni crkveni poredak kao bogomolja Srpske pravoslavne crkve – Eparhije raško-prizrenske.

"Nadam se da će ovaj hram kao i svi drugi objekti Srpske Pravoslavne Crkve na ovim prostorima biti poštovani i zaštićeni od daljeg skrnavljenja, jer je uloga naše Crkve da širi poštovanje među svim građanima na ovom prostoru, ali i da se brine o svojoj baštini", naglasio je otac Sava.

Nakon liturgije otac Sava i predstavnici Eparhije su razgovarali sa predstavnicima Euleksa i policije i izrazili zabrinutost što je policija odbila da primi krivičnu prijavu Eparhije zbog provale i skrnavljenja i sprovede istragu protiv lažnih sveštenih lica Nikole Džufke, koji je poznat po širenju etničke i verske netrpeljivosti i Kristijana Zagalija, kao i lica koja su učestvovala u tom nezakonitom delu.

Policija je tada odbila da primi krivičnu prijavu, što je ozbiljan prekršaj, o čemu su obavešteni svi međunarodni predstavnici na KiM, zaključili su iz Eparhije raško – prizrenske.