13. decembar 2023 14:33

Nagrađeno 112 učenika osnovnih škola za rezultate na takmičenjima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nagrađeno 112 učenika osnovnih škola za rezultate na takmičenjima

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - U Beogradu je danas 112 učenika i učenica osnovnih škola u Srbiji dobilo nagrade i priznanja za postignute izvanredne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Učenicima su nagrade uručili ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić.

Begović je čestitala učenicima na izvanrednim uspesima koje su ostvarili na takmičenjima navodeći da je ponosna na njihov trud i hrabrost, kao i način na koji koriste svoje talente.

"Stojim među budućim naučnicima, preduzetnicima i liderima. Naša budućnost je u vašim rukama, presrećna sam kad vidim ovako pametne glave i ovakvu budućnost naše zemlje", rekla je ona.

Dodala je da je premijerka Srbije Ana Brnabić pokrenula inicijativu da Vlada Srbije po prvi put nagrađuje i decu koja su postigla rezultate tokom pohađanja osnovne škole, jer se i tu rađaju velike i važne ideje.

Begović je navela da je po prvi put u Srbiji napravljena platforma koja obuhvata uspehe učenika osnovnih škola u raznim nastavnim predmetima.

"Vaše znanje ima moć da menja i sadašnjost i budućnost", poručila je Begović učenicima.

Jovanović je podsetio da su u prethodnih šest godina u sistem obrazovanja, kao jedan od projekata digitalizacije Vlade Srbije, uvedeni novi predmeti, poput digitalnog sveta, informatike i računarstva, osnova veštačke inteligencije, a uveden je i elektronski dnevnik, obezbeđeni digitalni nastavni sadržaji, a na brz internet je povezano svih 3.800  lokacija osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

"To su sve značajne stvari zbog kojih danas svi đaci u Srbiji imaju iste ako ne i bolje prilike da uče i istražuju, koriste društvene mreže i sadržaje kao i njihovi vršnjaci širom sveta", rekao je Jovanović.

Jovanović je poručio učenicima da su svi ponosni na njih i da će država biti tu da ih podrži u svim njihovim uspesima i poduhvatima.

"Draga deco, tek ste na početku svog obrazovanja i života, a već ste pokazali karakter pobednika, odlučnost i zavisno znanje, a upravo je to ono što vas razlikuje od vaših vršnjaka. Zato ste baš vi najbolji među najboljima", poručio je Jovanović učenicima.
Pašić je predstavio novu platformu na kojoj će moći da se prate uspesi dece u osnovnim školama a na kojoj su formirana tri odeljenja - zlatno, srebrno i bronzano u skladu sa ostvarenim rezultatima na takmičenjima.

Učenik Matematičke gimnazije Luka Smiljanić, koji je prošle godine, dok je pohađao osnovnu školu, na Svetskoj naučnoj olimpijadi osvojio treće mesto, naveo je da se dugo pripremao sam, ali i uz pomoć različitih profesora.

"Sledeće godine ću ići na takmičenja iz fizike i hemije, možda i na matematiku, pa ćemo videti dokle ću dogurati sledeće godine", rekao je on.