13. decembar 2023 15:19

Crveni krst Srbije: Održani skupovi posvećeni borbi protiv trgovine ljudima na migrantskoj ruti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Crveni krst Srbije: Održani skupovi posvećeni borbi protiv trgovine ljudima na migrantskoj ruti

Foto: Shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BEOGRAD - Crveni krst Srbije, u saradnji sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, u prethodna dva dana održao je skup posvećen borbi protiv trgovine ljudima sa posebnim osvrtom na potencijalne žrtve među migrantima i ljudima u pokretu.

Niz predavanja i radionica na kojima su razmenjena iskustva ključnih aktera u borbi protiv trgovine ljudima među migrantima završen je danas obraćanjem generalnog sekretara Crvenog krsta Srbije Ljubomira Miladinovića, koji je tom prilikom podelio sertifikate učesnicima, saopštio je Crveni krst Srbije.

Učesnici skupa bili su Endrju Hevet iz Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Jovana Mihajlović iz Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, Dejana Ristić ispred Komesarijata za izbeglice i migracije, Marko Tanasković ispred Ministarstva unutrašnjih poslova, Bogdan Uzelac ispred Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Milan Aleksić iz organizacije Atina.

Oni su saglasni u tome da je neophodan zajednički rad svih institucija koje se bave pitanjima migracija na unapređenju rešenja ovog problema jer su pojedinačni napori nedovoljni.

Problem trgovine ljudima posebno je izazovan kad je u pitanju ova veoma osetljiva grupa, zato je važno svim ljudima u pokretu posvetiti dodatnu pažnju i sačuvati ih od zloupotreba i narušavanja digniteta i zdravlja.

Svoja iskustva u vezi sa borbom protiv trgovine ljudima na migrantskoj ruti, ali i instrukcije kako reagovati u slučaju sumnje da se može dogoditi trgovina ljudima, podelili su dr Sava Veselinović ispred Crvenog krsta Srbije i predstavnici nacionalnih društava Crvenog krsta iz regiona.

Uz učešće na skupu, moderatorka je bila Jelena Anđelić, stručna saradnica za borbu protiv trgovine ljudima Crvenog krsta Srbije, dodaje se u saopštenju.