13. decembar 2023 16:01

Odbor za kardiovaskularnu patologiju SANU obeležio 41 godinu rada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odbor za kardiovaskularnu patologiju SANU obeležio 41 godinu rada

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Odbor za kardiovaskularnu patologiju Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) održao je danas godišnji sastanak i obeležio 41. godinu rada.

Otvarajući skup, predsednik tog odbora Vladimir Kanjuh kazao je da je odbor osnovan 1982. godine i da je priznat kao "krovna stručno-naučna institucije srpske kardiologije".

On je naveo da SANU ima i druge svoje odbore, ali da je Odbor za kardiovaskularnu patologiju najstariji i najbrojniji.

"Sada proslavljamo 41. godinu uspešnog rada, a to je praktično istorija srpske kardiologije. Ovaj odbor je svojim radom uspeo da naša kardiologija, koja je prvo bitno bila samo klinička, postane integralna. Da imamo i ostale discipline kardiologije", kazao je Kanjuh.

On je naglasio da je ovaj odbor prihvaćen od svih kardiologa i da ga svi cene i žele da budu saradnici ili članovi.

Predsednik SANU Zoran Knežević čestitao je Odboru za kardiovaskularnu patologiju 41. godinu rada i poželeo im još puno uspeha u daljem radu.

"Ovaj odbor danas slavi 41 godinu od osnivanja i rekao bih uspešnog rada. Može neko da pomisli da 41 godina i nije tako neka velika brojka, ali u evolutivnom smislu odbora i akademije, to je zapravo najstariji odbor sa najdužim stažom, a istovremeno i najbolji odbor", kazao je on.

Knežević je naglasio da se Odbor za kardiovaslularnu patologiju najstariji od svih odbora SANU i da postoji toliko dugo zahvaljujući i akademiku Vladimiru Kanjuhu, koji je uspešno radio sve ove godine.

"Kada kažem radio to je najvažnija stvar, jer imamo odbore koji dugo postoje, ali nisu tako aktivni u svojoj delatnosti, pa je to jedna posebna stvar koja ovaj odbor izdvaja od svih ostalih", kazao je on.

Knežević je dodao da je prihvaćen predlog da se članstvo ovog odbora proširi za još četiri "ugledna" člana iz medicinskog akademskog okruženja dodajući da će sada kad se uključe inostrani članovi, ovaj odbor imati blizu 50 članova, što je malo više od polovine koliko članova ima ukupno u akademiji.

Dodao je i da u SANU postoje dve vrste odbora, tzv. akademski i odeljenski odbor između kojih nema neke velike suštinske razlike.

"Postoje samo dve razlike. Jedna je u tome da se akademijski odbori formiraju da bi se bavili problematikom koja se tiče nekih širih problema i koji su na određen način u sferi interesa svih odeljenja SANU, a to su odbori za nauku, za visoko obrazovanje, za srpsko pitanje i slično", kazao je predsednik SANU.

Druge vrste odbora, kako je objasnio kojima pripada i Odbor za kardiovaskularnu patologiju, rešavaju problematiku kojom se bave, zbog koje su osnovani i koja je u oblasti njihove kompetencije.

"Rad odbora koji iza sebe ima tradiciju dugu 41 godinu velikog značaja je i za SANU jer predstavlja i njenu promociju s jedne strane, a sa druge strane zapravo doprinosi tome da akademija odužuje svoj dug prema narodu iz kojeg je potekla. Znači, u tom smislu je obeležavanje ovakvih jubileja i odavanje priznanja ljudima koji su za to zaslužni od značaja za SANU, ali u najširem smislu i za Srbiju i za srpski narod uopšte", zaključio je on.

Na skupu je govorio i Zamenik sekretara Odeljenja medicinskih nauka, akademik Miodrag Čolić koji je tom prilikom kazao da mu zadovoljstvo i čast što u ime Odeljenja medicinskih nauka SANU pozdrava ovaj skup.

"Želim vam dalji uspeh u radu, a pre svega da kolegi Vladi Kanjuhu čestitam na istrajnosti i uspešnosti u organizovanju ovako jednog velikog odbora. Zaista, to je nešto za divljenje, ne samo po broju članova koji ovaj odbor okuplja, nego po uticaju koji članovi imaju uopšte na kompletnu kardiovaskularnu patologiju, uključujući i sve one discipline koje su danas u funkciji da pomognu", kazao je Čolić.