21. decembar 2023 15:55

VMA: Obeleženi jubileji Klinike za ORL i vojne ORL

Izvor: TANJUG

podeli vest

VMA: Obeleženi jubileji Klinike za ORL i vojne ORL

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE / GORAN STANKOVIĆ

BEOGRAD - Svečana akademija povodom obeležavanja sedam decenija Klinike za otorinolaringologiju Vojnomedicinske akademije(VMA) i 125 godina vojne ORL u Srbiji, održana je danas u Svečanoj sali beogradskog Doma Vojske Srbije.

Kako je saopštila VMA, počeci vojne otorinolaringologije u Srbiji vezani su za završetak Vojne bolnice na Vračaru 1909. godine, dok je prvo Odeljenje otorinolaringologije uvedeno je u okviru Opšte bolnice 1893. godine.

Nakon uvođenja nastavne delatnosti, 1953. godine ono je dostiglo rang Klinike.

Kako je rekao načelnik Klinike za ORL VMA pukovnik Milanko Milojević, od početaka te ustanove do danas, brojne generacije lekara, sestara i zaposlenih su uložili velike napore da bi ona rasla i razvijala se tokom sedam decenija.

"Neretko su to bili pionirski koraci, bilo da se radi o novim dijagnostičkim metodama ili hirurškim tehnikama. Ovaj svečani trenutak koristim da zahvalim našim učiteljima - profesorima, primarijusima, specijalistima ORL, od kojih smo imali čast i priliku da učimo", rekao je pukovnik Milojević.

Načelnik VMA, pukovnik Miroslav Vukosavljević, rekao je to još jedan važan jubilej VMA i to uoči obeležavanja 180 godina postojanja te ustanove sledeće godine.

"Ovo je prilika da sagledamo koliko je generacija doprinelo tome da danas imamo tradiciju za ponos cele naše zemlje. Ona nas obavezuje ne samo da pamtimo bogatu istoriju i osnivače svih grana vojne medicine, već i da očuvamo poverenje naroda svakodnevno unapređujući kvalitet našeg rada", rekao je pukovnik Vukosavljević.

On je uručio zahvalnice svima koji su dali nemerljiv doprinos Klinici svojim radom, a među kojima su prof. dr Kiril Haralampiev, prof. dr Boža Ristić, prof. dr Boris Kitanoski, dr Dušan Bijelić, prof. dr Mihael Podvinec i prof. dr Endru Fišman, kao i više medicinske sestre Milena Kovačević i Slobodanka Svilar.

Svečanost povodom obeležavanja jubileja uveličali su i pripadnici Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".