28. decembar 2023 13:11

Predstavljene prigodne poštanske marke u čast prijateljstva Srbije i Kine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljene prigodne poštanske marke u čast prijateljstva Srbije i Kine

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Pošta Srbije i Kineski kulturni centar (KKC) su danas predstavili dva izdanja prigodnih poštanskih maraka koje je tokom 2023. godine objavila Pošta Srbije u čast čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.

Direktor radne jedinice Pošta Srbije Srbija marke Adam Sofronijević uručio je otpravniku poslova ambasade Kine Džeu Džangu i direktorku KKC-a Vangu Jenu Lijangu izdanja prigodnih poštanskih maraka ''Srbija-Kina: Deset godina od uspostavljanja incijative ''Pojas i put''' i ''Kultura Kine''.

U svom obraćanju na svečanosti u KKC-u, Džang je istakao da je čelično prijateljstvo Srbije i Kine sve jače, da je zasnovano na širokom zajedničkom interesu, dok su bilateralni odnosi na visokom nivou.

Povodom marke "Srbija - Kina: Deset godina od uspostavljanja inicijative 'Pojas i put'", Džang je podsetio da je "Srbija jedna od prvih zemalja koja je odgovorila na ovo inicijativu i važan je partner u njoj".

Istakavši da je predsednik Aleksandar Vučić nedavno učestvovao na samitu u Kini, gde je poručio da će nastaviti sa unapređivanjem odnosa sa Kinom i da neće odustati od prijateljstva, Džang je ocenio da to "znači da Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Kinom".

Govoreći o markama "Kulturno i prirodno nasleđe u Kini kao deo svetske baštine", Džang je istakao da su na njima predstavljena četiri kineske planine Taišan, Huangšan, Emei i Uji, koje se nalaze na spisku Uneska.

Džang je dodao da će dve zemlje nastaviti da grade kvalitetan "Pojas i put" i u oblastima kulture i turizma, i da će pisati nova poglavlja zasnovana na međusobnom poštovanju.

U svom obraćanju, Sofronijević je poručio da se prijateljstvo srpskog i kineskog naroda može osetiti na ulicama u Srbiji, čiji građani će uvek reći nešto lepo o Kini.

Sofronijević je istakao da je velika sreća što dve zemlje vode vode "dva velika državnika Aleksandar Vučić i Si Đinping", koji su uspeli da prijateljska osećanja među narodima i tradicionalno dobre odnose pretoče u čelično prijateljstvo.

Prema njegovim rečima, država Srbija se kroz Poštu Srbije opredelila da godišnje objavljuje dve emisije prigodnih maraka sa temom prijateljstva sa Kinom.

Sofronijević je najavio da će ubuduće marke približiti građanima Srbije Kinu kao jednu od najbogatijih civilizacija na planeti, ali i njenu nedovoljno poznatu savremenu umetničku scenu.

Inicijativu "Pojas i put“ koja se naslanja na drevni Put svile, trgovačku rutu koja je omogućavala ljudima različitih kultura susrete, upoznavanje i saradnju, Si Đinping je predstavio je 2013. godine, a danas u okviru nje učestvuje više od 150 zemalja i 30 međunarodnih organizacija.