10. januar 2024 10:50

Kragujevac: Prohodne sve gradske saobraćajnice i seoski putevi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kragujevac: Prohodne sve gradske saobraćajnice i seoski putevi

Foto: Tanjug video

KRAGUJEVAC - Sve saobraćajnice u Kragujevcu i okolini su očišćene i prohodne za saobraćaj, rečeno je Tanjugu u Zimskoj službi Javno komunalnog preduzeća "Šumadija".

Na terenu je tokom noći, ali i prethodnih dana, bilo angažovano svih devet ekipa, koje su posipale mešavinu soli i rizle, a kako se narednih dana očekuju niske temperature, do -9 C, u Zimskoj službi najavljuju da će vršiti takozvano mokro posipanje ulica.

Prema rečima Marka Radisavljevića, šefa Zimske službe, u pitanju je tečnost kalcijum-hlorid koja se koristi kada temperature vazduha budu ispod minus 5 stepeni.

"So prestaje da deluje pri temperaturi od minus 5 stepeni i mi smo u pripravnosti da izvršimo to mokro posipanje, kako se ne bi stvarala poledica na tlu. Imamo 18 tona te tečnosti i četiri specijalizovana vozila koja koristimo za taj način čišćenja puteva", izjavio je Marko Radisavljević iz Javno komunalnog preduzeća "Šumadija" Kragujevac.

Dodao je da su tokom noći bile angažovane sve četiri dežurne ekipe, koje su u seoskim i prigradskim područjima, gde vetar pravi veće probleme, čistile i posipale puteve.

"Svakako, mi preventivno delujemo i nadamo se da neće biti većih problema ni narednih dana, kada se očekuju izuzetno niske temperature", rekao je Radisavljević.

Vozačima se savetuje oprezna vožnja i obavezno korišćenje zimske opreme.