12. januar 2024 13:23

Počinje novi Erazmus plus projekat o primeni veštačke inteligencije u obrazovanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počinje novi Erazmus plus projekat o primeni veštačke inteligencije u obrazovanju

Foto: Shutterstock.com/Cineberg, ilustracija

BEOGRAD - Stručnjaci prognoziraju da će zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, za dve decenije naš svakodnevni život biti neprepoznatljiv, zbog čega su FEFA fakultet i All for All organizacija (AFA) sa partnerima započele veliki Erasmus+ projekat AI4VET4AI-Nova generacija jakih stručnjaka za veštačku inteligenciju.

Ovaj projekat bi, kako se navodi u saopštenju AFA, trebalo da doprinese digitalnoj transformaciji evropskog tržišta rada koristeći nove nastavne sadržaje u stručnom obrazovanju, koji se oslanjaju na veštačku inteligenciju.

Projekat se sprovodi zajedno sa 26 partnera iz 11 evropskih zemalja i nije reč o obrazovanju o tehnologiji koja stoji iza veštačke inteligencije, već o njenoj primeni prilikom učenja i rada kroz praksu u oblastima poput dizajna, ekonomije ili medicine.

Ističe se da su različiti oblici veštačke inteligencije, poput velikih jezičkih modela kakav je ChatGPT, već dobili svoju primenu kada je reč o pretrazi informacija, osmišljavanju stručnog teksta, ali da ono što veštačku inteligenciju čini suštinski različitom od dosadašnjih tehnoloških dostignuća jeste to što će svako biti u prilici da prilagodi ovu tehnologiju svojim potrebama i lako je iskoristi, bez dodatnog stručnog znanja.

FEFA fakultet će u predstojećem periodu raditi na izradi kurikuluma za stručne škole, ali i na popularizaciji veštačke inteligencije kao nezaobilaznog alata u obrazovanju, a AFA nastavlja da podiže svest o tehnologijama kao poslovima budućnosti boreći se za rodnu ravnopravnost i u ovoj oblasti.

Projekat će trajati do juna 2027. godine i sufinansiran je od Evropske unije.