16. januar 2024 16:49

Tomislav Žigmanov čestitao Rusinima njihov nacionalni praznik 17. januar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tomislav Žigmanov čestitao Rusinima njihov nacionalni praznik 17. januar

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA I DRUŠTVENI DIJALOG

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov čestitao je danas pripadnicima rusinske nacionalne zajednice njihov nacionalni praznik 17. januar, Dan Rusina u Republici Srbiji.

Kako je saopštilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, nacionalni praznik Rusina ustanovljen je povodom 17. januara 1751. godine, kada je Franc Jozef de Redl, savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevsko-državnog Bačkog distrikta u Somboru, potpisao prvi zvanični dokument − Ugovor o naseljavanju 200 rusinskih grkokatoličkih porodica na tadašnju pustaru Veliki Krstur.

Bio je to oficijelni početak današnjeg Ruskog Krstura, najstarijeg, najvećeg i najpoznatijeg naselja Rusina u Srbiji.

Taj dan je već više decenija prihvaćen kao dan zvaničnog doseljavanja Rusina na ove prostore.

Kako se navodi, Rusini su, iako malobrojna zajednica, bili i ostali važna i dragocena kockica u bogatom multietničkom mozaiku Vojvodine i Srbije.

Prema popisu stanovništva iz 2022. godine, ta zajednica broji 10.486 građana, teritorijalno disperziranih u desetak naselja u Bačkoj i Sremu.

Tokom istorije duge više od 270 godina na području Srbije, Rusini su osnivali i razvijali svoje obrazovne i druge institucije od značaja za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta tako da su do danas sačuvali svoje ime, jezik i bogato kulturno nasleđe.

Vlasti u Republici Srbiji, AP Vojvodini i jedinicama lokalne samouprave i dalje će posvećeno raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova – od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava, do manjinskih senzitivnih politika – kako bi Rusini u Republici Srbiji uspešno nastavili da razvijaju svoje nacionalne institucije i perspektivu pripadnika svoje zajednice, saopštilo je Ministarstvo.