22. januar 2024 11:11

U Domu zdravlja Voždovac organizovani preventivni pregledi za rano otkrivanje raka grlića materice

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Domu zdravlja Voždovac organizovani preventivni pregledi za rano otkrivanje raka grlića materice

Foto: Shutterstock.com/sfam_photo, ilustracija

BEOGRAD - Dom zdravlja Voždovac organizovao je danas u okviru Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja počinje danas, preventivne preglede za sve žene i edukativno-promotivne aktivnosti u Kutku zdravlja na više lokacija.

Specijalista ginekologije i akušerstva Julijana Banovac istakla je za Tanjug da je cilj ovogodišnje kampanje je da se ženama prenese poruka da je rak grlića materice ozbiljna bolest koja se adekvatnim merama prevencije i pravovremenim otkrivanjem može sprečiti ili uspešno lečiti.

"Rak grlića materice u našoj sredini već dugi niz godina predstavlja jedan od vodećih uzroka oboljevanja i umiranja žena, što dodatno ističe značaj inteziviranja aktivnosti kojima se pažnja žena usmerava ne samo na mogućnost, već i na neophodnost korišćenja dostupnih mera prevencije", rekla je Banovac.

Ona je dodala da u objektima Kutka zdravlja na Voždovcu žene mogu obaviti preventivne preglede u periodu od pola osam do pola 10 ujutru, a da će se oni zakazivati od osam do 12 čaosova.

"U Ustaničkoj 16 se nalazi naš centralni objekat, zatim stacionirani smo i u Bulevaru JNA 86 u Zdravstvenoj stanici Jajinci, kao i u Mesnoj zajednici 'Milunka Savić'. Žene mogu da dođu na savetovanje, zakazati preglede ili pozvati", objasnila je ona.

Banovac je istakla da su ovakvi pregledi značajni jer u Srbiji svakoga dana najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice.

"Rak grlića materice, i pored dokazanih mera prevencije, već dugi niz godina nastavlja da bude jedan od vodećih uzroka oboljevanja i umiranja u ženskoj populaciji u našoj zemlji. Imajući u vidu da svake godine oko 1.000 žena oboli i približno 500 izgubi život, ne iznenađuje podatak da se Srbija nalazi na neslavnom petom mestu u Evropi po oboljevanju i umiranju od ove bolesti koja se može sprečiti", rekla je Banovac.

Ona je naglasila da jedan od značajnih faktora koji doprinose velikoj smrtnosti od ovog oboljenja jeste upravo činjenica da je prva faza ove bolesti uglavnom bez simptoma, ili su oni nespecifični, pa se gotovo dve trećine žena prvi put javi ginekologu tek kada je bolest odmakla.

"Tada samo lečenje postaje teško i neizvesno, i pored operativnog zahvata primenu agresivne radioterapije, što dovodi do produženja lečenja i različitih komplikacija, a sve to značajno povećava troškove i umanjuje šanse za izlečenje", rekla je Banovac.

Banovac je dodala da je glavni faktor rizika za nastanak karcinoma grlića materice dugotrajna infekcija određenim tipovima Humanog papiloma virusa.

"Smatra se da je najefikasnija mera primarne prevencije protiv ove bolesti pravovremena imunizacija protiv humanog papiloma virusa", rekla je Banovac.

Specijalista ginekologije i akušerstva je navela da se u Srbiji aktivna imunizacija protiv HPV virusa preporučuje kod dece starije od devet godina, prvenstveno kod dece sedmog razreda osnovne škole, pre prvog seksualnog odnosa.

"Mlade žene mogu da prime vakcinu do 26. a mladi muškarci do 21. godine života. Vakcina protiv HPV infekcije je u našoj zemlji od juna 2022. godine besplatna za decu oba pola, u uzrastu od 9 do 19 godina", rekla je Banovac.