22. januar 2024 14:17

Bolnici "Ozren" u Sokobanji doniran najnoviji skener

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bolnici "Ozren" u Sokobanji doniran najnoviji skener

Foto: TANJUG/ZORAN MILIĆ

SOKOBANJA, - Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren" u Sokobanji dobila je najnoviji CT skener, donaciju vrednu 540.000 evra, koja je omogućila nabavku ovog visokotehnološkog uređaja.

Donacija je stigla zahvaljujući podršci Evropske komande američke vojske (EUCOM).

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, prisustvovavo je svečanom uručenju skenera zajedno sa direktorkom Klinike za pneumologiju Gordanom Antonijević, i predsednikom Kluba srpsko-američkog prijateljstva Dragom Milićem.

Tom prilikom je istaknuto da projekat, koji je od suštinskog značaja za poboljšanje dijagnostike i lečenja, nije samo rezultat velikodušne donacije već i zalaganja lokalne zajednice i Kluba srpsko-američkog prijateljstva.

Doktor Dragan Milić, na čelu ovog kluba, predstavljao je pokretačku snagu koja je obezbedila sredstva za renoviranje sale u kojoj će CT skener biti smešten.

Bolnica "Ozren" ima poseban značaj kao javna ustanova u sastavu Ministarstva zdravlja Srbije, fokusirana na pulmologiju i jedina u zemlji koja pruža specijalizovanu negu pacijentima sa multirezistentnom tuberkulozom.

Nabavkom CT skenera, očekuje se značajno smanjenje vremena čekanja pacijenata na dijagnozu i lečenje.

Ovo će direktno uticati na smanjenje rizika povezanih sa transportom i kašnjenjem za prijem termina za CT skeniranje u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu.

Ova inicijativa predstavlja još jedan korak napred ka unapređenju medicinske infrastrukture Sokobanje i šire.

Uz podršku zajednice i strateških partnera, verujemo da će ova moderna oprema imati pozitivan uticaj na zdravlje naše zajednice.

Događaju će prisustvovati ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, direktorka Klinike za pneumologiju Gordana Antonijević i predsednik Kluba srpsko-američkog prijateljstva dr Dragan Milić.