25. januar 2024 17:08

Izdat 16. broj časopisa "Reči", publikacije na ERIH PLUS listi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izdat 16. broj časopisa "Reči", publikacije na ERIH PLUS listi

Foto: Maja Ćuk

BEOGRAD - Izdavačka delatnost Fakulteta za strane jezike Alfa BK Univerziteta obogaćena je novim, šesnaestim brojem naučne publikacije "Reči: časopis za jezik, književnost i kulturološke studije", sa 19 naučnih radova i koja je od 2021. godine uvrštena u uglednu bazu evropskih naučnih časopisa za humanističke i društvene nauke ERIH PLUS.

Šesnaesti broj časopisa "Reči" uredile su profesorke Maja Ćuk i Melina Nikolić, a namera uredništva bila je da čitaocima pruži značajne, utemeljene i primenjive naučne tekstove iz oblasti književnosti, jezika i kulture, navodi se u saopšenju Alfa BK Univerziteta.

Od pomenutih 19 naučnih radova, 10 je odobreno kao originalni naučni radovi, šest kao pregledni radovi i četiri kao stručni radovi.

U časopisu su objavljena tri prikaza, dve kritike i dva priloga, a ukupno osam radova napisano je na engleskom jeziku.

Pored autora iz regiona, publikaciju su upotpunili i radovi autora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nigerije, Italije, Grčke, Rumunije, Češke i Poljske.

Autori ove publikacije poznati su na svetskom nivou u oblasti proučavanja jezika, književnosti i kulture, a pored njih svoju priliku su dobili i studenti završnih studija sa Fakultetu za strane jezike.

Pored profesora sa državnih i privatnih visokoobrazovanih institucija u Srbiji, u uređivačkom odboru su i profesori iz Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje, Norveške, Austrije, Poljske, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija već četvrtu godinu zaredom pozitivno vrednuje "Reči: časopis za jezik, književnost i kulturološke studije" i uplaćuje sredstva za sufinansiranje na osnovu kvalitetnih radova i poštovanja naučnih standarda po svim složenim pitanjima uređivanja.

Naučna publikacija "Reči: časopis za jezik, književnost i kulturološke studije" pokrenuta je 2009. godine, navedeno je u saopštenju.