27. januar 2024 15:13

Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola "1300 kaplara" obeležele Svetog Savu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola "1300 kaplara" obeležele Svetog Savu

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole "1300 kaplara" danas su svečano obeležili školsku slavu - Svetog Savu u prostorijama Vojne gimnazije.

Odavanju počasti prvom srpskom prosvetitelju prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, rektor Univerziteta odbrane brigadni general Boban Đorović, načelnik Uprave za odnose sa javnošću brigadni general Mihailo Zogović, načelnik Vojne akademije pukovnik Srđan Blagojević i brojni gosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Čin blagosiljanja žita i rezanje slavskog kolača uz pratnju pojačke sekcije i duhovnu podršku učenika služili su vojni sveštenici major protojerej Nemanja Petrović, kapetan jerej Slavko Papić i sveštenik jerej Jovan Babić.

Načelnik Vojne gimnazije potpukovnik Blagoje Đačić istakao je da su učenici posvećeni učenju i obuci i da kroz ljudske i vojničke vrline stasavaju u zrele i osposobljene buduće podoficire i oficire Vojske Srbije.

"Kao što je Sveti Sava danonoćno radio na prosvećenju i učenju naroda srpskog, izgrađujući i crkvu i državu, čuvajući jezik i pismo, tako i mi, imaju Svetog Savu kao uzor, danonoćno i vredno radimo na obrazovanju i vaspitanju naših učenika, na izgradnji i unapređenju vojnog školstva i na stvaranju i obezbeđenju budućnosti Vojske Srbije", istakao je potpukovnik Đačić.

Nakon bogoslužbenog čina rezanja slavskog kolača učenici vojnih škola održali su svetosavsku priredbu, dok su članovi folklorne sekcije prikazali igre iz Srbije.