27. januar 2024 21:15

Vera Stolić: Svetosavska nagrada predstavlja veliki blagoslov

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vera Stolić: Svetosavska nagrada predstavlja veliki blagoslov

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Na Svetosavkoj akademiji u ime pojedinica i institucija koje su dobile Svetosavsku nagradu, obratila se Vera Stolić, koja je rekla da ta nagrada, nije samo jedno priznanje za doprinos u formalnom i neformalnom obrazovanju, več da ima mnogo veću težinu i nosi veliku odgovornost.

Kako je naglasila, na Svetosavskoj akademiji u Beogradu, ta nagrada predstavlja veliki blagoslov.

"Pre svega želim da se zahvalim na ukazanoj časti da se obratim u ime svih dobitnika Svetosavske nagrade za 2023. godinu. Zahvalila bih se Ministarstvu prosvete koje već dugi niz godina nastoji da uručenjem ovih priznanja podstakne mlađe generacije na još predani trud i rad i sticanje novih znanja u oblasti obrazovanja. Uz svoje ime mogu da kažem, a verujem da će se i drugi dobitnici složiti sa mnom. Kada na ovaj način odlikujete mladog čoveka, ja verujem da on može da obeća i mnogo veće uspehe od onih zbog kojih je i nagrađen", rekla je dobitnica Svetosavske nagrade.

Podsetila je da je nagrada dobila imde po najvećem srpskom prosvetitelju, sinu velikog župana Stefana Nemanje i po prvom arhiepiskopu Srpske pravoslavne crkve, po Svetom Savi.

"O velikim delima Svetog Save svedoče i činjenice da se često u našem narodu pravoslavlje upotrebljava i termin Svetosavlje. Da je Savindan naša školska slava i da se tradicionalno gde god ima srpskog sveta, 27. januara obeležava naš najveći prosvetitelj. Upravo je održavanje ove svečane akademije jedan vid obeležavanja i podsećanja na život i delo Svetog Save koji je u vreme Srpske srednjovekovne države bio najzaslužniji za širenje pravoslavlja i podučavanje našeg naroda", rekla je ona.

Istakla je da je cilj i zadatak mladih da na temeljima učenja Svetog Save nastave da grade bolju budućnost za sebe, ali i sledeće generacije.

"Bez korena, tradicije, kulture i vere, jedan narod prestaje da postoji. Ne dozvolimo da naša deca zaborave našu istoriju", rekla je ona.