3. februar 2024 15:09

Pejović: Problem kod javnih nabavki je nepotpuna primena zakonskih odredbi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pejović: Problem kod javnih nabavki je nepotpuna primena zakonskih odredbi

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Izmenama Zakona o javnim nabavkama naručioci neće moći da koriste cenu kao jedini kriterijum pri dodeli ugovora, već će na odabir ponude uticati i skup ekoloških aspekata kao što su životni vek proizvoda, a predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović smatra da je problem kod javnih nabavki nepotpuno primenjivanje zakonskih odredbi.

Izmenama Zakona o javnim nabavkama predviđeno je uvođenje načela zaštite životne sredine u postupcima javnih nabavki, kao i uvođenje kriterijuma kvaliteta kod određenih usluga.

Pejović smatra da problem predstavlja to što se "nabavlja, a da se ne planira, ili se planira, ali se ne sprovodi postupak, ili se provodi postupak, ali sa greškama, sa neprimenjivanjem zakona do kraja", rekao je on za RTS.

Na odabir ponude će uticati i skup ekoloških aspekata kao što su životni vek proizvoda, troškovi održavanja, vode i struje i reciklaže dobara kada postanu otpad.

Pored toga, za arhitektonske i inženjerske usluge, razvoj softvera, prevodilačke i savetodavne usluge uveden je i kriterijum kvaliteta.

"Mi smo preporučivali temeljno istraživanje tržišta. Na osnovu toga oni mogu da utvrde koji ponuđači zaista poseduju određene sertifikate, a u skladu sa tim oni će propisati da li u okviru tehničke specifikacije ili čak u kriterijumu za dodelu ugovora da odrede na koji način će meriti. A to može biti neki sertifikat a mogu biti reference na osnovu iskustva drugih subjekata", rekao je Nikola Komšić iz NALED-a.

Pravilnik o načinu objavljivanja i vrsti podataka o ugovorima i izmenama ugovora koje naručioci objavljuju na Portalu javnih nabavki bliže uređuje način objavljivanja i vrste podataka o ugovorima zaključenim nakon sprovedenog postupka javne nabavke.

Prema ranijim podacima, samo 0,44 odsto od ukupnog broja sprovedenih nabavki u 2022. godini bilo je zeleno, dok je najniža cena bila je jedini kriterijum za dodelu ugovora u 96 odsto slučajeva, zbog čega se javila potreba za dodatnim merama.