7. februar 2024 13:04

Verica Jovanović: Torlak potvrdio prisustvo malih boginja kod petnaestogodišnjaka iz Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Verica Jovanović: Torlak potvrdio prisustvo malih boginja kod petnaestogodišnjaka iz Beograda

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je danas da je da je Institut za virusologiju i serume Torlak laboratorijski potvrdio prisustvo malih boginja kod nevakcinisanog dečaka starosti 15 godina iz Beograda.

Ona je još jednom istakla značaj vakcinacije kao najefikasnije i najefektivnije mere zaštite kada su u pitanju male boginje i druge zarazne bolesti.

"Obuhvat koji je potreban iznosi 95 procenata i ukoliko se taj obuhvat ne ostvari imamo rizik da neko ko ne može da se vakciniše i da neko ko dođe iz drugih zemalja može da donese male boginje u našu sredinu", poručila je Jovanović nakon uvodnih obraćanja na konferenciji "Izazovi u sprovodjenju imunizacije u Republici Srbiji".

Navela da je 2021. godine obuhvat prvom dozom MMR vakcine bio nešto manje od 75 procenata, što je manje od 95 odsto, koliki iznosi cilj obuhvata vakcinacijom ove doze vakcine protiv malih boginja.

"U 2022. godini, posle aktivnosti koje su realizovane uz podršku Ministarstva zdravlja i RFZO koji je obezbedio sve vakcine, taj obuhvat je iznosio 80 odsto", rekla je Jovanović.

Podsetila je da je decu MMR vakcinom potrebno vakcinisati čim navrše prvu godinu života, odnosno u drugoj godini života i pre polaska u školu.

Ukazala je da se potpunom vakcinacijom MMR vakcinama štite i ona deca koja iz zdravstvenih razloga ne mogu da se vakcinišu.

Ona je podsetila i da je prošle godine bila epidemija malih boginja koju je prijavio grad Smederevo i da je na teritoriji tog grada i cele Srbije ukupno bilo 50 slučajeva malih boginja.

"27. aprila prošle godine je odjavljena epidemija i nije bilo slučajeva, do sad", rekla je Jovanović i pozvala sve roditelje da provere vakcinarni status svoje dece.

Direktor SZO u Srbiji Fabio Skano poručio je roditeljima da je vakcinacija vrlo važna, kako zbog toga što tako štite svoju decu, tako i zbog toga što štite celu zajednicu.

"Čuli ste za ovaj novi slučaj malih boginja kod petnaestogodišnjaka u Beogradu. Iako je nam je vrlo žao što je došlo do pojave ove bolesti, ovaj slučaj nije neočekivan. Dok ne dostignemo 95 procenata obuhvata potpune vakcinacije naše dece, virus će cirkulisati u zajednici i ovakvi slučajevi će se ponoviti", rekao je Skano i zamolio medije da prenose javnosti informacije o značaju vakcinacije.

Maja Vučković Krčmar ispred Delegacija EU u Srbiji podsetila je da je vakcinacija u 20. veku bila najnormalnija stvara, a da sada u 21. veku postoji problem objasniti ljudima zašto odluka da ne vakcinišu decu predstavlja ugrožavanje zdravlja kako njihove dece, tako i drugih.

"EU stoji iza strategije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Ministarstva zdravlja Srbije i pokušavamo da podržavamo maksimalno napore da se te informacije prenesu u javnost kako bi se ta tzv. 'infodemija' suzbije koliko god je moguće", poručila je Vučković Krčmar.

Podsetila je da je EU u Srbiji obezbedila u prethodne tri godine oko 30 miliona evra za vackine, vozila za prevoz vackina, njihovu distribuciju...

"To ne znači da treba da se stane. Moramo da nastaviti da insistiramo na tome da su vakcine ono što je nužno da bi ovaj svet išao u zdrav i normalan život", rekla je Vučković Krčmar.

(Kraj) kne/lol