7. februar 2024 14:34

Branko Stamatović: Za unapređenje bezbednosti saobraćaja lokalne samouprave dobiće minimum po 2,5 mln din

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branko Stamatović: Za unapređenje bezbednosti saobraćaja lokalne samouprave dobiće minimum po 2,5 mln din

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović izjavio je danas će lokalne samouprave imati mogućnost da konkurišu za sredstva namenjena za unapređenje bezbednosti saobraćaja i da će one za ovu svrhu dobiti najmanje po dva i po miliona dinara.

Stamatović je za Tanjug istakao da će u okviru prvog javnog poziva za svaku od njih biti opredeljen određeni novčani iznos, ne manji od dva i po miliona dinara, a da će akcenat biti na lokalnim samoupravama koje su do sada dobijale najmanja novčan sredstva.

"Ukoliko ne budu raspoređena sva novčana sredstva tokom njega, raspisaćemo i drugi javni poziv. Ono što je veoma bitno jeste da je akcenat u prvom javnom pozivu na najmanjim lokalnim samoupravama, na onim koje su do sada imale najmanja sredstva. To je 48 lokalnih samouprava i ovo smatramo značajnim", rekao je Stamatović uoči sastanka na temu Finansiranje programa za unapređenje bezbednosti saobraćaja u 2024. godini.

Dodao je da je cilj današnjeg sastanka da se predstavnici lokalnih samouprava upoznaju sa tim na koji način da će moći konkurišu za dodelu pomenutih sredstava.

Stamatović je naveo da će ovakav način rada doprineti tome da sistem bude efikasniji.

"Očekujemo da lokalne samouprave budu zainteresovane i da konkurišu sa svojim programima kako bismo svi radili za zajednički cilj - smanjenje stradanja na putevima Srbije", naveo je on i dodao da se veliki broj nesreća sa smrtim ishodom događa upravo na lokalnim putevima.

On je na sastanku sa predstavnicima lokalnih samouprava objasnio da su iznosi koje svaka lokalna samouprava može da dobije određeni na osnovu toga koliko je toga učinila po pitanju unapređenje bezbednosti saobraćaja tokom protekle godine.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević koji je za Tanjug rekao da prisustvo pripadnika ovog ministarstva radnom sastanku označava novi model finansiranja mera za unapređenje bezbednosti-

"Nadam se da ćemo u narednom periodu zajedno sa Agencijom za bezbednost uspeti da postignemo naš cilj, a to "nula poginule dece" do 2030. godine", rekao je on.

Sastanak je održan u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, a pored predstavnika lokalnih samouprava i Agencije za bezbednost saobraćaja, prisustvovali su mu i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.