14. februar 2024 11:11

Gejmeri organizovali revijalni turnir za decu obolelu od raka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gejmeri organizovali revijalni turnir za decu obolelu od raka

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - U nedelji u kojoj se obeležava Međunarodni dan dece obolele od raka, srpski gejmeri iz sportskog udruženja "Zero Tenacity" u saradnji sa Udruženjem "Zvončica", organizovali su u Institutu za majku i dete zajedničku humanitarnu akciju - revijalni gejming turnir.

"Sportsko društvo 'Zero Tenacity', profesionalni gejmeri, odazvali su se pozivu 'Zvončice' - udruženja roditelja dece obolele od malignih i drugih retkih bolesti, da se igraju sa decom, malim pacijentima, sa kojima je zabranjen direktan kontakt usled nedostatka imuniteta, a zbog prirode same bolesti i citostatskih terapija", rekla je za Tanjug Irina Ban, direktorka Udruženje "Zvončica".

Ona je dodala da je "Zero Tenacity" u Roditeljskoj kući 'Zvončica', u Institutu za majku i dete, opremio gejmerski kutak sa specijalnim kompjuterom, stolom i stolicama, a donirali su stabilnu internet mrežu i osam iPad-ova za korisnike Roditeljske kuće.

"Roditeljska kuća postoji 14 godina, a udruženje 'Zvončica', osnovano 1992. gododine i brine o ovom bolničkom objektu i njihovim stanarima isključivo iz donacija. Svako ko želi da pomogme, može da pošalje humanitarni sms 13 na 2407 ili da poseti web site www.zvoncica.org.rs", rekla je Ban.

"Zero Tenesiti" se takmiči na najvišem svetskom nivou u profesionalnom igranju video igara.

"Bitno je kao i u regularnom sportu da i u e-sportu budemo društveno odgovorni. Irina me je spojila sa Roditeljskom kućom 'Zvončica'. Tad se rodila prva ideja za online radionicu sa decom iz 'Zvončice' zbog trenutne regulative i izolacije", rekao je za Tanjug Dimitrije Malešević, osnivač Udruženja za e-sport "Ziro Tenesiti".

On je dodao da se odmah dovelo u pitanje da li je to izvodljivo sa tehničke strane - internet, kompjuteri - pa je upravo to prvo što je urađeno.

"Nekada WiFi koji je pokrivao samo dnevni boravak, sada pokriva celu roditeljsku kuću sa svih osam apartmana. Takođe, napravili smo im gejming kutak, koji će im vreme oporavka ne samo učiniti bržim nego i kvalitetnijim", rekao je Malešević.

Za onlajn radionicu odabrana je video igra u kojoj je glavna tema kuvanje.

"Najbitniji je timski rad i kako se snaći i biti deo kolektiva. Tu nemate ko je glavni kuvar, ko pomoćni kuvar već svi smo jednaki! I zajedničkim snagama gledamo da skuvamo što više jela", naveo je Malešević i istakao:

"Često se po medijima spominje i asocira igranje video igara sa nasiljem, zavisnošću, ali ovo je jedan od primera da to nije tako".