17. februar 2024 11:34

Slaninijada okupila 150 hiljada posetilaca koji su došli da kupe domaću slaninu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slaninijada okupila 150 hiljada posetilaca koji su došli da kupe domaću slaninu

Foto: Tanjug video

KAČAREVO - Svaki treći vikend u februaru rezervisan je za nadaleko čuvenu Slaninijadu u Kačarevu, a Milan Ajder iz Organizacionog odbora te manifestacija ocenjuje da postoji ogromna razlika između domaće slanine koja se može pronaći na festivalu i industrijske slanine, čemu svedoči i 150.000 posetilaca koji su došli da kupe domaću slaninu.

Ajder je, u izjavi za Tanjug, istakao da se oni iz Organizacionog odobra već 37 godina bore da dostignu neki kvalitet kao i da iz godine u godinu podižu lestvicu.

"Evo već smo došli do 37. godine i mislim da ove godine možemo da pokažemo da Srbija na Slaninijadi može da ponudi ono najbolje što ima i to ne samo po pitanju slanine i suhomesnatih proizvoda, nego svega što Srbija može da da, počev od meda, preko sireva, rakija, džemova, slatkog. Sve što Srbin može da napravi to imate ovde na Slaninijadi", rekao je Ajder.

Objasnio je da su svi proizvodi domaće proizvodnje, da nisu industrijski proizvodi već su proistekli iz domaćih recepata koji se neguju stotinama godina unazad.

"To je jedno vreme zamrlo, jeli smo samo industrijsku hranu, to je pola sintetika, a pola nešto opet drugo, a ovog puta imamo pravu, zdravu, prirodnu hranu iz domaće kuhinje. Najbolji žiri je ocenjivao, izabrani su pobednici, neko je već uzeo pehar, neko još čeka", rekao je on.

Kada je reč o tome da li zaista postoji toliko osetna razlika između domaće i industrijske slanine, Ajder kaže da je razlika ogromna čemu, prema njegovim rečima, može da svedoči preko 150 hiljada posetilaca koji su ove godine došli da kupe domaću slaninu.

"Ti ljudi koji su došli da kupe domaću slaninu znaju bolje od mene kolika je razlika između domaće i industrijske slanine, a razlika je svakako ogromna. Možda postoji i određena razlika u ceni, ali kvalitet mora da se plati", rekao je on i dodao da ni cena nije toliko veća kolika bi, po njegovom mišljenju, trebalo da bude.