19. februar 2024 15:00

Zdravstveni izveštaj kompanije Štada: Srbi ne idu na preventivne preglede, ali vole genetska testiranja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zdravstveni izveštaj kompanije Štada: Srbi ne idu na preventivne preglede, ali vole genetska testiranja

Foto: shutterstock.com/JethroT, ilustracija

BEOGRAD - Prevencija je temelj očuvanja zdravlja i ranog otkrivanja bolesti, ali čak 62 odsto građana Srbije izjavljuje da nikada nisu otišli ni na jedan od dostupnih preventivnih pregleda, a isto važi i za 44 odsto Evropljana, što jasno govori o niskom nivou zdravstvene prosvećenosti i visokom stepenu lične neodgovornosti kada je u pitanju briga o zdravlju, upozorava Štadin Zdravstveni izveštaj za februar 2024.

Kako je saopšteno iz Štade, i dok se na preventivne preglede ne odazivaju, u isto vreme 86 odsto građana Srbije ističu želju i spremnost na genetska testiranja kao način predviđanja potencijalnih zdravstvenih rizika u budućnosti, i po tome, uz Portugalce(94 odsto) i Poljake(88 odsto), prednjače u Evropi.

Čak tri od četiri Evropljanina, strahuju da ne obole od raka, ali, uprkos tome, čine iznenađujuće malo da bi osigurali rano otkrivanje i doprineli uspešnijem lečenju.

Rak dojke ugrožava ne samo žene već i muškarce, ali je odaziv na preventivni pregled nizak širom Evrope.

Štadin izveštaj pokazuje da od 16 anketiranih zemalja, najčešće se na skrining javljaju u Italiji i Portugalu po 39 odsto, dok u Srbiji, uprkos visokoj stopi oboljevanja i umiranja od te bolesti, svega 26 odsto.

Gori su samo Poljaci sa 17 odsto.

Isto važi i za skrining za rak debelog creva na koji se odazivaju u najvećem procentu Belgijanci 41 odsto i Francuzi 38 odsto, dok u Srbiji jedva 11 odsto, što je najgori rezultat među evropskim zemljama.

Na skrining za rak prostate javlja se redovno svaki četvrti Austrijanac i svaki peti Nemac, dok u Srbiji, tek svaki deseti, pokazuje Štadin izveštaj.