20. februar 2024 17:51

U Novom Sadu prezentovan projekat "Rebooting" za osnaživanje mladih u Vojvodini

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Novom Sadu prezentovan projekat "Rebooting" za osnaživanje mladih u Vojvodini

Foto: Shutterstock.com/Gorodenkoff, ilustracija

NOVI SAD - Prezentacija projekta "Rebooting" održana je danas u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, a gradonačelnik tog grada Milan Đurić je istakao da je povod tog okupljanja osnaživanje mladih u lokalnim zajednicama, uzimajući u obzir jedinstvene društvene, kulturne i ekonomske faktore u gradovima Vojvodine.

Predstavnici Omladinskog saveza udruženja Novi Sad - OPENS i nosioci projekta "Podsticanje mladih za učešće u procesu EU integracija - Rebooting" predstavili su projektne aktivnosti koje imaju za cilj osnaživanje mladih u Vojvodini.

Iz Gradske uprave grada Novog Sada su saopštili da je Đurić naveo da će Subotica i Sombor uskoro imati svoje omladinske centre.

"Raduje nas što će Subotica i Sombor, čiji predstavnici su danas s nama, uskoro imati svoje omladinske centre, inspirisane našim primerom. Drago mi je da će se putem trogodišnjeg projekta 'REBOOTING', koji finansira Evropska unija, kroz različite aktivnosti podsticati mladi za učešće u procesu EU integracija", rekao je Đurić.

Direktor OPENS-a Vukašin Grozdanović, opisao je projekat kao stvaranje sigurnih prostora za učešće mladih i učenje o evropskim vrednostima u Vojvodini, odnosno stvaranje resursnih centara za omladinsku participaciju i učenje o EU.

"Cilj nam je svakako i osnaživanje omladinskih organizacija koje implementiraju različite omladinske aktivnosti vezane za proces pristupanja EU i EU integracije", rekao je Grozdanović.

Prezentaciji su prisustvovali i partneri na projektu, a to su predstavici Western Balkans Institut, Bečejsko udruženje mladih, SINHRO (Pančevo) i Somborski edukativni centar, kao i predstavnici pridruženih partnerskih gradova - Kikinde, Sremske Mitrovice, Subotice i Zrenjanina. Uz čelnike pomenuta četiri grada, u Gradskoj kući, prisutni na prezentaciji su bili i predstavnici Sombora, Pančeva i Bečeja.

Nakon video prezentacije, prisutnima se obratio i predstavnik delegacije Evropske unije u Srbiji koja je podržalarealizaciju projekta Ekmel Čizmedžioglu.

"Ovaj trogodišnji projekat smo podržali sa oko 620.000 evra, dok civilna društva u Srbiji finansiramo u iznosu 6 do 7 miliona evra na godišnjem nivou", rekao je Ekmel Čizmedžioglu.