28. februar 2024 12:10

Ivanjica: Više od stotinu lovaca krenulo u hajku na vuka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivanjica: Više od stotinu lovaca krenulo u hajku na vuka

Foto: TANJUG/BRANKO LUKIĆ

IVANJICA - Lovačko društvo "Čemernica" iz Ivanjice organizovalo je danas veliku hajku na vuka u selu Katići.

Hajka je organizovana jer je čopor, koji prema procenama lovaca čine četiri jedinke, u poslednjih skoro godinu dana napravio veliku štetu u ivanjičkim selima ispod planine Mučanj.

"U poslednjih godinu dana na jednom širem području imali smo u više navrata štetu od vuka. Na tom području imaju četiri jedinke. Štete su najveće na sitnim preživarima, zatim u gajenim vrstama divljači u lovištu kao i na lovačkim psima. Oni su u poslednjih godinu dana u lovištu na Čemernici uništili oko tridesetak lovačkih pasa, tako da nakon toga nije ni bilo mogućnosti za lov na Čemernici kada je u pitanju krupni lov", rekao je Milić Tripković, stručno lice za gazdovanje lovištem.

Današnji lov organizovalo je lovačko udruženje "Čemernica" iz Ivanjice u saradnji sa Lovačkim udruženjem "Kozomor" iz Nove Varoši čije je mesto okupljanja selo Štitkovo.

Ukupno je preko stotinu lovaca uzelo učešće u današnjoj hajci.

"S obzirom na to da su ti vukovi i dalje na ovom prostoru i na to da je veliki broj lovaca danas krenuo u lov, očekujemo da barem još jedna jedinka bude odstreljena. Imamo dovoljan broj lovaca da bi mogli čitav prostor na kome se kreću da opkolimo i zatvorimo", zaključio je Tripković.

Inače, na pomenuti čopor već je organizovana hajka 25. februara. Tom prilikom jedna jedinka je odstreljena dok su lovci jednu bezuspešno gonili, ali je uspela da pobegne.