8. mart 2024 15:21

Sekretarijat: Centar za socijalni rad postupao u skladu sa interesom dece

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sekretarijat: Centar za socijalni rad postupao u skladu sa interesom dece

Foto: Shutterstock.com/fizkes, ilustracija

NOVI SAD - Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova je, kao drugostepeni organ, uočio da je Centar za socijalni rad Novog Sada u slučaju maloletne dece Ane Mihaljice iz Novog Sada postupao u skladu sa interesom dece i da je preduzeo adekvatne mere porodičnopravne zaštite iz svoje nadležnosti, saopšteno je iz AP Vojvodina.

Pokrajinski sekretarijat je, kao nadležni organ za nadzor nad stručnim radom centara za socijalni rad na teritoriji AP Vojvodine, postupao u dva predmeta čiji je podnosilac Ana Mihaljica i to nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad Novog Sada po pritužbi i postupanje po žalbi protiv rešenja organa starateljstva o postavljanju privremenog staratelja maloletnoj deci Mihaljica.

Nakon sprovedenih postupaka pred ovim sekretarijatom utvrđeno je da Centar svojim postupanjem nije povredio, niti ugrozio prava maloletne dece Mihaljica.

Svrha izdvajanja deteta iz porodice mora biti zaštita njegovog života, zdravlja i razvoja, osiguravanje privremenog staranja o detetu izvan porodice i stvaranje uslova za povratak porodici.

U skladu sa odredbom člana 263. stav 3. Porodičnog zakona, nalaz i stručno mišljenje organ starateljstva prosledio je Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu radi preduzimanja odgovarajućih mera.

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova dao je Centru za socijalni rad Grada Novog Sada preporuku za promenu voditelja slučaja, kako bi se umirila javnost i zbog prepoznatog rizika po njegovu bezbednost.

Prema rešenju Centra za socijalni rad, deca stara tri, šest i 10 godina, oduzeta su Mihaljici zbog zanemarivanja i neadekvatnih uslova za život, ishranu, razvoj i školovanje.

Deca su oduzeta još u novembru, a majka je dobila spisak uslova koje treba da ispuni za njihov povrat. Do tada, deca su smeštena u Sigurnu dečiju kuću.

Majka, zajedno sa advokatom, tvrdi da Centar za socijalni rad krši propise.