12. mart 2024 09:41

Roditelji učenika "Ribnikara" pozdravljaju formiranje Radne grupe Vlade za uspostavljanje Memorijalnog centra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Roditelji učenika "Ribnikara" pozdravljaju formiranje Radne grupe Vlade za uspostavljanje Memorijalnog centra

Foto: TANJUG/J. Savić, arhiva

BEOGRAD - Roditelji učenika OŠ "Vladislav Ribnikar“ pozdravili su odluku Vlade Srbije od 8. marta 2024. godine da se oformi Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra i saopštili da će toj grupi pružiti podršku u radu i pomoći joj, kako su naveli, da se u sagledavanjima mogućih rešenja uzmu u obzir i potrebe učenika škole.

Roditelji su u saopštenju naveli da u Odluci stoji da je, do donošenja urbanističkog, arhitektonskog i građevinskog rešenja za Memorijalni centar i uređenja nove ambijentalne celine, u celosti izuzeta iz upotrebe za obavljanje prosvetne delatnosti parcela broj 5053 KO Vračar, odnosno da je zatvoreno više od polovine nekadašnje škole, sa pratećim sadržajima i ističu da se Ministarstvo prosvete Odlukom obavezuje da obezbedi odgovarajuće uslove za nesmetano obavljanje prosvetne delatnosti u školi, ali da smatraju da nije jasno naznačeno na koji način će se to realizovati.

Roditelji navode da su i oni i njihova deca uznemireni neizvesnošću sudbine škole i uslova za obrazovanje i pitaju se šta će biti sa ranjenom, preživelom, traumatizovanom, živom decom, učenicima OOŠ „Vladislav Ribnikar“, koji su, navodi se, takođe žrtve maloletnog masovnog ubice i da li oni imaju pravo na život i na uslove školovanja kakve imaju ostala deca u Srbiji, kao i na pravo na izlečenje od traume.

Roditelji, zbog toga, u saopštenju traže da se tačka 13. Odluke, o izuzimanju parcele u celosti, stavi van snage i da se do donošenja rešenja za Memorijalni centar, deo škole na navedenoj parceli, da na korišćenje Školi radi obavljanja prosvetne delatnosti, a da se zatvori deo škole u kojem se dogodio masakr, uvažavajući osetljivost prema porodicama ubijenih.

Roditelji u saopštenju traže i da Vlada, odnosno Ministarstvo prosvete, u najkraćem roku, od 48 sati, predstavi školi, nastavnicima, zaposlenima, đačkom parlamentu i roditeljima, plan za obezbeđivanje odgovarajućih uslova za nesmetano obavljanje prosvetne delatnosti u školi, koji bi zatim Vlada, kako navode, potvrdila formalnom Odlukom uz pisane garancije, čime bi taj plan postao obavezujući za sve.

Takođe, roditelji traže da se u rad Radne grupe o uspostavljanju Memorijalnog centra kao formalni članovi uključe i stručnjaci koji i dalje aktivno pomažu roditeljima i deci u isceljenju od trauma kao i da Vlada potvrdi svoju raniju odluku o tome da će celokupan nastavni kadar OOŠ „Vladislav Ribnikar“ ostati u radnom odnosu bez obzira na broj učenika u narednim školskim godinama.

Roditelji su za večeras ispred škole "Vladislav Ribnikar" najavili skup podrške i zajedništva.