15. mart 2024 11:29

Dragan Milovanović: Očekuje se smirivanje tla, ne bi trebalo očekivati nove zemljotrese

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragan Milovanović: Očekuje se smirivanje tla, ne bi trebalo očekivati nove zemljotrese

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Geolog dr Dragan Milovanović izjavio je danas, povodom zemljotresa koji je u četvrtak pogodio Crnu Goru, a osetio se i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, da se prema geološkim saznanjima i statističkim podacima očekuje da će se tlo smiriti i da nakon toga ne bi trebalo očekivati nove zemljotrese.

"Prvi zemljotres koji se dogodio tog jutra bio je relativno jak, i on je obično jak, a nakon toga nam dolazi vremenski period od par dana kada on slabi i kada se praktično sve smiruje, odnosno kada oslobođena energija koja je uzrokovala zemljotres teži nuli", naveo je on za Tanjug.

Milovanović je dodao da se za prostor gde se dogodio zemljotres potencijalno zna da je trusno područje.

Odgovarajući na pitanje zašto se zemljotres najviše osetio na području Nove Varoši, Novog Pazara i Požege, Milovanović je objasnio da je to prostor koji je po svojoj strukturi i litološkom sastavu najbliži tom prostoru gde se zemljotres dogodio.

"Na osnovu naših saznanja, praktično se objašnjava time jer se radi o istim stenama, o istom strukturnom sklopu, a samim tim i oslobađanje energije koja je i uzrokovala ovaj zemljotres", dodao je on.

Iako postoji mogućnost da se mere energetska stanja na celoj planeti i iako se zna šta uzrokuje zemljotrese, Milovanović kaže da se zemljotresi ne mogu predvideti i dodaje da nećemo skoro imati mogućnost za tako nešto.

"Ne znamo, ali budimo spremni kao da će biti sutra da bi sve to što manje osetili kroz materijalne štete, ali i da ne bude ljudskih žrtava", naglasio je on.

Kako je objasnio, ukoliko se osoba nalazi u zgradi kada se događa zemljotres, treba tražiti prazan prostor koji će osigurati da na nju ništa ne padne, kao što je sto ili ispod kreveta, i napominje da nikako ne treba izlaziti u hodnikm, ulaziti u lift i juriti što pre napolje.

Ukoliko je osoba na otvorenom i na brdovitom području, Milovanović kaže da treba paziti da nešto ne sklizne odozgo, i dodaje da ukoliko se osoba nalazi na ravnom podrčuju na otvorenom, treba se kloniti struje i svega što predstavlja opasnost.