21. mart 2024 13:14

Verica Jovanović: Srbija sa niskom stopom obolelih od tuberkuloze, nižom nego u zemljama EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Verica Jovanović: Srbija sa niskom stopom obolelih od tuberkuloze, nižom nego u zemljama EU

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović prisustvovala je danas simpozijumu "Eliminacija tuberkuloze-da li je to dostižna realnost?" i istakla da je Srbija sa niskom stopom obolelih od tuberkuloze, te da je ona niža nego u zemljama Evropske unije.

Jovanović je za Tanjug rekla da se Srbija, prema programu SZO, nalazi u fazi pred eliminacijom tuberkuloze jer se, kako je navela, na organizovan način i multisektorski preduzimaju sve mere koje su neophodne kako ne bi bilo novoobolelih i dodala da se radi i na tome da smrtnost od te bolesti bude što manja.

"Podaci o tome u kojoj fazi i kojoj grupi Srbija pripada, kada je u pitanju epidemiologija u vezi sa tuberkulozom, odnosno broj slučajeva koji se javlja u jednoj zemlji na milion stanovnika, ukazuju na to da je incidencija kada je u pitanju tuberkuloza mala, ali treba raditi na tome da ona iz godine u godinu bude što manja", rekla je Jovanović.

Kaže da je simpozijum upriličen u susret Svetskom danu borbe protiv tuberkuloze koji se obeležava 24. marta, a da je usmeren na stručno usavršavanje, razmenu iskustava i znanja među stručnjacima koji se, u različitim fazama, bave dijagnostikom i lečenjem te bolesti.

"Naš zadatak je da okupimo kolege i da međusobnom razmenom znanja, informacija i podataka dođemo do efikasnijih predloga i da, u kontinuitetu, kroz jednu saradnju omogućimo da kvalitet zdravstvene zaštite u toj oblasti bude zadovoljavajući i efikasan, a na tome svi zajednički radimo", navela je ona.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju doktor Fabio Skano rekao je za Tanjug da je taj stručni skup od ključnog značaja jer okuplja sve zainteresovane strane i podsetio na porast broja obolelih od tuberkuloze u prethodnom periodu u evropskim zemljama koje su članice SZO.

"U 53 zemlje članice, usled epidemije Covid-a, došlo je do povećanja broja ljudi koji obolevaju i umiru od tuberkuloze. Preminulo je čak 7.000 ljudi", naveo je Skano.

Istakao je da Srbija ima stručni kadar, znanje i moderne lekove, ali da treba nastaviti sa radom na unapređenju procesa kontrole bolesti.

"Potrebno je da lekovi budu dostupni pacijentima, pogotovo kada je reč o multirezistentnoj tuberkulozi, jer bi to omogućilo i bolju kontrolu same bolesti. Takođe, važno je da, kada pacijenti potraže zdravstvenu pomoć, ne čekaju na rezultate mesec dana već ih dobiju naredni dan. To će sigurno doprineti lečenju ove bolest", rekao je Skano.

Dr Maja Stošić iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" rekla je za Tanjug da Srbija spada u zemlje malom stopom obolelih od tuberkuloze, te da je ona manja od 10 obolelih na 100.000 stanovnika.

"Prema poslednjim preliminarni podacima koji su dostupni, tokom 2023. godine registrovano je stopa na tuberkulozu od 7,18 na 100.000 stanovnika. Stopa mortaliteta, odnosno broj umrlih od tuberkuloze u našoj zemlji je daleko niži, čak i u odnosu na Evropske regione Svetske zdravstvene organizacije, a takođe i u odnosu na Evropsku uniju, jer iznosi 0,14 na 100.000 stanovnika", navela je Stošić.

Kaže da zahvaljujući dostupnoj, kompletnoj terapiji za sve oblike senzitivne tuberkuloze, ali i najnovijoj terapiji za rezistentne oblike tuberkuloze imamo nisku stopu obolelih od te bolesti, kao i nisku stopu mortaliteta od tog obolenja.

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze obeležava se 24. marta na dan kada je 1882. godine profesor Robert Koh objavio svoje otkriće bacila tuberkuloze, uzročnika te bolesti.

Sa ciljem da se pofigne svest i znanje o tuberkulozi, bolesti koja se može sprečiti i lečiti, Srbija se pridružila međunarodnoj kampanji koja je održana u Beogradu, pod nazivom "Eliminacija tuberkuloze - Da li je to dostižna realnost ?"