21. mart 2024 15:58

Dodeljene nagrade Kapetan Miša Anastasijević, među laureatima i Tamara Vučić

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodeljene nagrade Kapetan Miša Anastasijević, među laureatima i Tamara Vučić

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - U punoj svečanoj sali Rektorata Beogradskog univerziteta danas su dodeljena priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" za 2023. godinu, a među laureatima ove prestižne nagrade našla se i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.

Prilikom dodela nagrade istaknuto je da je gospođa Vučić dosledna u promovisanju kulturnog nasleđa, kreativnosti i muzičkog stvaralaštva, da je u svom humanitarnom angažovanju posebno fokusirana na pomaganje teško oboleloj deci i adolescentima, a da svoj nesebičan doprinos daje i poboljšanju života osoba obolelih od retkih bolesti.

Naglašeno je da je prvoj dami zbog ovih zasluga ranije već dodeljeno priznanje Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije, godišnja nagrada Udruženja za plućnu hipertenziju, kao i plaketa Instituta za javno zdravlje “dr. Milan Jovanović - Batut” za podršku deci koja boluju od retkih bolesti.

Na­gra­da "Ka­pe­tan Mi­ša Ana­sta­si­je­vić" do­de­lju­je se u okvi­ru pro­jek­ta "Put ka vr­hu" kom­pa­ni­je "Me­di­ja in­vent", na­sta­log sa osnovnim zadatkom promocije, afirmacije, vrednovanja privrednog i društvenog stvaralaštva i izgradnje lepše slike Srbije.

Pro­je­kat i do­de­lu pri­zna­nja po­dr­ža­li su uni­ver­zi­te­ti u Be­o­gra­du i No­vom Sa­du, Pri­vred­na ko­mo­ra Sr­bi­je, Uni­ja po­slo­da­va­ca Sr­bi­je i Ra­dio-te­le­vi­zi­ja Voj­vo­di­ne.

Pored gospođe Vučić, dobitnici priznanja za 2023. godinu su reditelji i umetnici Đorđe Kadijević i Egon Savin, prvakinja Opere narodnog pozorišta u Beogradu mecosopran Ljubica Vraneš, direktorka Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Svetlana Vujović, direktorka Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije Dobrila Jakić - Dimić, direktorka Fonda za nauku Republike Srbije Milica Đurić Jovičić, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, profesor Mašinskog fakulteta Miloš Nedeljković, narodni poslanik u Skupštine Srbije Stojan Radenović, FIMEK Goran Puzić, književnik i upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo, umetnik i dobrotvor Moša Todorović, novinar Večernjih novosti Dragan Vujičić.

Nagrade su dobili i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Nebojša Šurlan, Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković, direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović, direktor “SMB Betonjerka" doo Subotica Miroslav Petričević, direktor IEEG Slavko Vujović, direktor Misala Kljajićevo Nikola Juras i publicista i ambasador UNESCO Aleksandra Ninković Tasić.