24. mart 2024 09:19

U skoro svim srpskim sredinama na KiM obeležavanje godišnjice NATO agresije

Izvor: TANJUG

podeli vest

U skoro svim srpskim sredinama na KiM obeležavanje godišnjice NATO agresije

Foto: Shutterstock.com/Milan Adzic, ilustracija

BEOGRAD - U skoro svim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, politički predstavnici, građani, članovi boračkih udruženja, predstavnici Kancelarije za KiM, porodice žrtava obeležiće danas 25. godina od NATO agresije i položiti vence u znak sećanja na sve nevino postaradale.

Venci će u Kosovskoj Mitrovici biti položeni u 10 sati na spomenik "Tri božura", podignut u čast braće Srđana i Bobana Milića, stradalih od NATO bombi, i njihovog brata Gorana preminulog od tuge zbog pogibije i gubitka braće.

Vence će položiti građani, predstavnici Srpske liste i opštine, a ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju pomoćnica direktora Milena Parlić.

U Zvečanu će u 11 sati vence položiti građani, predstavnici opštine i Milena Parlić na spomen ploču podignutu u znak sećanja na 13 građana Zvečana koji su poginuli tokom sukoba 1998. i NATO agresije 1999. godine.

Na spomen krstu podignutom u dvorištu Doma kulture u Gračanici u 11 časova će u znak sećanja na žrtve NATO agresije, vence položiti predstavnici lokalne samouprave, građani, a u ime Kancelarije Šef Biroa Kancelarije u Gračanici Malinka Mitrović.

U Leposaviću će u 11 sati biti služen parastos i polaganje cveća i venaca na spomen obeležja stradalim junacima u Leposaviću, Lešku i Sočanici, dok će u Štrpcu godišnjica NATO agresije takođe biti obeležena polaganjem venaca.

Agresija NATO na SRJ, trajala je od 24. marta do 10. juna 1999. godine bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Tokom NATO agresije je ubijeno više od 2.500 ljudi, uključujući 87 dece, i naneta je šteta od 100 milijardi dolara, a lekari beleže posledice upotrebe osiromašenog uranijuma, odnosno porast broja obolelih od raka.